Side:P. A. Munch - Samlede Afhandlinger 4.djvu/503

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

ej havde veret Tilfeldet, hvis Regesten var bleven Paven forelagt og Resolutionen derpaa tilføjet i denne. Dette forklarer noksom, hvorfor man ikke finder afslaaede Ansøgninger indførte: de havde ingen Betydning og bleve derfor vel enten tilintetgjorte eller Ansøgeren tilbageleverede, medens derimod den bevilgede Ansøgning, med det pavelige Fiat, i og for sig var et retsgyldigt Document, der, naar det omhandlede en Rettighed, kunde supplere det egentlige Adkomstbrev.[1] Stundom finder man dog enkelte Betingelser tilføjede, som „fiat, et dimitte exspectationem“, eller „fiat si ita est“ o. s. v.; stundom bevilges ikke fuldt saameget som det ansøgte, f. Ex. naar der er søgt om Dispensation for ti Personer, og der kun bevilges for fem, eller om Indulgens for tre Aar og tre Quadragmer, og det heder „fiat de duobus et daabus quadragmis“; eller naar kun et enkelt Punkt af flere ansøgte tilstaaes, hvor det da gjerne heder: „placet de &c.“ (her nevnes Punktet udtrykkeligt). Efter denne Hovedresolution kom derpaa Tillægget „quod transeat &c.“ med særskilt Fiat. – I Margen finder man altid lige ud for hver Supplik, eller rettere supplik-Afdeling, en Majuskelbogstav tilføjet, som betegner Begyndelsesbogstaven til det Dioeces, hvorom der nærmest er Tale, fornemmelig, hvor der handles om Provision til et Beneficium, det Dioeces, hvori Beneficiet er beliggende. Er der ikke Tale om noget bestemt Dioeces, staar der almindeligviis Exω ɔ: Extra.

Men hvad der hidtil endnu er en uopløst Gaade, er den Omstændighed, at der umiddelbart efter ethvert Fiat følger en Majuskelbogstav med Punktum (f. Ex. R., B., o. s. v.), hvilken man efter størst Rimelighed skulde antage at betegne Pavens signatur, saadan som han havde tilføjet den i Originalextracten, men at denne Bogstav slet ikke er Begyndelsesbogstaven til Pavens Navn. Efter alle Fiat, givne af Clemens d. 6te, staar et R., efter alle af Innocentius d. 6te et G., efter alle af Urbanus d. 5te et B., efter alle af Modpaven Clemens d. VII et G. Man har gjettet paa, at det maaskee kunde vere Initialen til Pavens forrige Navn, som han bar før Ophøjelsen, men dette passer kun paa Clemens VI, der heed Roger, og Clemens d. 7de, der heed Gualtier Grimaud; derimod heed Innocentius Stephanus

  1. At det overhoved egentlig kun var for Resolutionens, ej for Supplicationens Skyld, at disse Sager registreredes, sees bedst deraf, at ogsaa de Provision-Resolutioner ere indførte, som Paven har taget proprio motu, uden nogen foregaaende Ansøgning. Men Resolutionen med sit Fiat kunde ej undveres, deels som Material for Provisionsbrevet, deels som eventuelt Adkomst-Document.