Side:P. A. Munch - Samlede Afhandlinger 4.djvu/440

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Sverige og noget over 10000 for Norge, tilsammen over 22000, som det af andre Documenter viser sig, thi da det kom til Stykket, kunde han ikke betale mere end en liden Deel deraf, og i den Anledning fik han ej alene mange Paamindelses- og Truselsbreve fra Paven, men der blev og udferdiget vidtløftige Notarialprotester m. m., eftersom det nu gjaldt at holde sig til Cautionisterne. Det stod saaledes hen i flere Aar. Johan de Guilbert døde, efterat imidlertid Henrik Biskop, Canonicus i Lübeck, var udnævnt til hans Collega: i Johans Sted udnævntes siden Guido de la Croix, Canonicus af Mirepoix, deels for at berigtige disse Restancer, deels for at indkræve nye paalagte Pavetiender. De Skridt, disse Nuntier gjorde for at inddrive Restancen af Kongens Gjeld, uden dog, som det lader, at erholde endog det Halve, har ligeledes affødt endeel Originaldocumenter, der vel aldrig vare blevne opbevarede saa vel, hvis Gjelden var bleven betalt. Idetmindste vilde da Obligationerne selv have været extraderede.

Af de mange forskjellige Originalregnskaber, vedkommende Curiens egne nærmere Anliggender eller det hele Cameralvæsen, og som for det meste ere indbefattede under Benævnelsen Diversa Cameralia, men hvortil vistnok ogsaa i videre Forstand de nysnævnte Sager kunne henregnes, indeholde mange Stykker højst interessante Bidrag til forskjellige europæiske Landes Historie, men det vilde her blive for vidtløftigt at omtale dem alle eller endog de fleste, især da dog kun en ringe Deel deraf er af Vigtighed for Nordens Historie.[1] Hvad der særskilt fortjener at udhæves, ere de faa endnu tilbageblevne Qvitteringsbøger, der indeholde de Qvitteringer, som meddeeltes Biskoperne

  1. Jeg vil her exempelviis paapege de Regnskaber, som en sjelden Gang forefindes over Curiens samtlige Indtægter og Udgifter for visse Aarrækker, men som neppe hidtil have veret opdagede, endsige offentliggjorte. Jeg har saaledes forefundet og afskrevet eet for 1355, aflagt af Thesaurarius og godkjendt af Pave Innocentius VI, blandt hvis Indtægtsposter ogsaa de fra Norge, Sverige og Danmark indsamlede Penge figurere. Blandt Udgiftsposterne forekomme Udleg til Istandsettelse og Meublering af Værelser for Kong Peter af Aragon ved hans Besøg i Avignon, noget over 457 Guldgylden til et sverd med Gehæng af Silke, Guld og Selv samt Email, samt til en med Perler besat Hat, som Paven forærede ham. – Ej uden Interesse ere ligeledes Optegnelser om Pavernes daglige Udgifter, Almisser o. s. v. saavelsom Originalanviisninger fra Camerarius til Thesaurarius. F. Ex. i en Samling for 1383–88:
    Domino Thesaurario.   Domino G. Vindentij.

    Tradatis domino Marco, magistro bombardarum, pro suis expensis faciendis decem florenos.

    Camerarius