Side:P. A. Munch - Samlede Afhandlinger 4.djvu/438

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Regnskab haves fuldstændigt og er et temmelig vidtløftigt Foliohefte, hvor der først gjøres Rede for de fra hvert Dioces indkomne Summer, dernæst for deres Omsætning til Gylden, og Assignation ved forskjellige Vexler, især gjennem fiorentinske Handelscompagnier, endelig for de medgaaede Udgifter; den sidste Afdeling indeholder, ved at specificere Rejse-Udgifterne, et Slags kort Indberetning om Nuntiernes Bevægelser og Foretagender under deres Mission, som i Mangel af de udførlige Relationer, hvilken de visselig maa have indsendt, ej kan ansees uvigtig.[1] Af andre Documenter vedkommende disse Nuntier eller forfattede ved deres Foranstaltning forefindes nu, saavidt vides, ingen uden et langt Vidnesforhør vedkommende Forholdene i Linköpings Biskopsdømme, optaget i 1328; ingen derimod vedkommende Norge.

Næst efter Regnskabsheftet fra de nævnte Nuntier følger et lignende fra deres umiddelbare Efterfølger, Peter Gervais, først Canonicus i Annecy, siden i Viviers, der i 1330 sendtes som apostolisk Nuntius til Norden, deels for at ordne kirkelige Forholde, deels for at indkræve Restancerne af Sexaarstienden, af Rumaskatten, Annater m. m. Han forblev i Norden over tre Aar, og den Afdeling af hans, forresten paa samme Maade som hans Forgængeres indrettede, Regnskabsbog, der omhandler hans Rejse-Udgifter, er noget udførligere affattet og giver saaledes flere interessante Oplysninger om de samtidige Forhold i Norden. Navnlig lærer man f. Ex. deraf, at 1332 er den danske Konge Christopher Erikssøns rette Dødsaar, ikke 1333, som hidtil af de fleste var antaget. Heller ikke fra Peter Gervais forefindes nu andre Originaldocumenter, vedkommende Norden, i det pavelige Archiv.[2]

Den nærmeste derpaa følgende Nuntius, fra hvilken Originaldocumenter haves, er Johan de Guilbert, en Geistlig fra Narbonne, der i Anledning af den 1343 paalagte treaarige Pavetiende tilligemed en heel Deel andre Collections-Anliggender m. m. sendtes som Nuntius til Norden, hvis Lande han besøgte ikke mindre end tre Gange, indtil henimod 1360, og imidlertid erholdt Exspectance paa flere Beneficier i og udenfor Norden,

  1. Fuldstændig afskreven af mig og indsendt [trykt i „Pavelige Nuntiers Regnskabs- og Dagbøger 1282–1334“, udg. af P. A. M. (1864), Side 14–66].
  2. Dette Regnskabshefte er ligeledes af mig afskrevet og indsendt [trykt ss. Side 67–134]. Det er nu indbundet tilsammen med de to førnævnte Nuntiers Regnskabshefter samt med tvende lignende, udgivne af de til England samtidigt og i samme Erinde sendte Nuncier, Icher af Concoret og Bernard af Sistre.