Side:Lov om reindriften av 12. mai 1933.pdf/72

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
68
 

forlikstilbud, eller når domstolsbehandlingen er begjært av formannen og dommen vesentlig nedsetter takstforretnin­gens ansettelse av erstatningen for skaden, eller når sådan behandling er begjært av skadelidte og dommen ikke for­høier beløpet.

d) Blir flyttlappene ikke pålagt å betale skadeserstatning, kan rekvirenten av takstforretningen i denne og i dommen til­pliktes helt eller delvis å erstatte det offentlige dettes om­kostninger, såfremt begj æringen om takstforretning finnes å være fremsatt uten rimelig grunn.

Undlater skadelidte, uaktet det var ham mulig, straks å underrette takstbestyreren om at forlik som nevnt i § 64 er inngått, med den følge, at omkostninger voldes, kan fylkesmannen bestemme, at disse helt eller delvis skal betales av skadelidte. Med hensyn til kjæremål mot be­stemmelsen og dennes tvangskraft har forskriftene i litr. g tilsvarende anvendelse.

e) Når takstforretningen innbringes for domstol (§ 52), prøver denne også forretningens avgjørelse av omkostningsspørs­målet.
f) Takstbestyrerens og takstmennenes samt domstolens av­gjørelse av omkostningsspørsmålet kan, de førstnevntes såfremt saken ikke innbringes til prøvelse ved domstol (§ 53), av den part som er tilpliktet å erstatte omkostninger med et høiere beløp enn flrti kroner, påkjæres til Høieste retts kjæremålsutvalg. Kjæremålet erklæres innen de frister som er nevnt i §§ 53 og 57 henholdsvis for takstbestyreren og dommeren, hvilke underretter den annen part om kjære­målet. Fylkesmannen kan innen en frist av en måned fra takstforretningens beslutning eller dommen erklære kjære-