Side:Leo Tolstoi.djvu/85

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

mennesker sier, eller ei? — (Sokrates fortsætter:) „Vi maa aldrig gjengjælde ondt med ondt eller gjøre noget menneske skade, hvad ondt vi end lider fra hans side. Jeg vet at faa mennesker er eller nogensinde vil være av den mening.“ . . . (Men Sokrates, paastaar Platon, har længe næret den overbevisning).

Nietzsches uttryksmaate tyder avgjort paa, at han, den lærde græker, ikke har overset dette sted, som paa græsk jordbund grundlægger laede-neminem-moralen. Tvertom har han bevaret disse ord i sit hjerte, men faat dem ombøiet av sjælelig sygdom paa lignende maate, som hos enkelte syke selve smak-sansen blir ombøiet til en pervers drift til at nyte de mest motbydelige stoffer.

I hvert fald er det merkelig, at Friederich Nietzsches „omvurdering“ av moral-værdierne endog i selve uttrykket vender et av de genialeste steder hos Platon om til sin motsætning, — gjør det til en lav moral ikke at ville skade noget menneske.

Det vil, tror jeg, komme til at staa som baade uforstaaende og pietetsløst overfor den syke tyske digter-tænker at ta ham paa ordet, naar hans aand vrir sig i krampetrækninger, eller at behandle ham som en stor folkelærer, naar han for at lindre sin sjælekval knuger og forvrider sine og menneskehetens kjæreste tanker, som den legemlig forpinte vrider et kjært smykke i sine hænder. Friederich Nietzsche hadde jo netop, som Schopenhauers elev, været dypt gjennemtrængt av medlidenhetens moral. Om et menneske, som kaster sig paa sykeleiet i ulidelige smerter, søker at avlede følelsen fra det ømme sted ved at støte hodet mot væggen eller bite sin haand eller sin tunge tilblods, — skal vi da slutte, at dette er for ham lykke og livsglæde, det at bite sig tilblods eller rende panden mot væggen? Og skal vi som lærvillige disciple av en original aand søke at finde lykkefornemmelse i den samme selvpinsel? Atter og atter har det jo hændt i historien, at høitbegavede, men syke religiøse selv-pinere har fundet troende efterlignere. Da Georg Brandes i en essay fra 1889, ut fra en for alle oprørstanker sjelden receptiv filosofisk naivitet, tok Nietzsches