Side:Leo Tolstoi.djvu/43

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

lig. Ti nærsagt fra alle lande strømmet der ind tiggerbrev til Leo Tolstoi. Penger eide han heldigvis ikke, uten naar han fik dem av sin hustru. Og penger er som regel ikke nogen rigtig god hjælp, derom har Tolstoi et langt livs erfaring. Pengegaver gjør saa let folk til tiggere og lediggjængere. Derimot pleide han at hjælpe saa mange, han kunde, med personlig arbeide. Han bygde til eksempel op en ny ovn for en enke i nabo-laget eller en ny hølade. Han pløide og saadde for den, som var syk eller hadde stor familie og ikke selv kunde klare hele arbeidet.[1] Han fik ogsaa sin kone til at gi tømmer til en ny bygning, eller saakorn. Eller han holdt en smule skole for barn og voksne, heri en tidlang trofast hjulpet av en av sine hengivne og elskelige døtre. Men alt hvad han gjorde, var bare smaating efter hans egen mening, og han var i grunden ikke rigtig blit til noget stort her i verden. Han var ialfald ikke blit til det høieste, han visste, det som keiser Alexander den første blev til i legenden, han som fik gjennemgaa lidelse i en andens sted og, efter at ha bestaat ildprøven, fik leve til sin død som en simpel Guds arbeidsmand og bonde.

Naar alt kommer til alt, har Tolstoi kanske været noksaa heldig allikevel. Han har undgaat at bli kanonisert i levende live som Ruslands nye helgen. I mange aar har han — som en passende motvegt mot sin literære berømmelse — været baktalt og paa alle maater nedrakket baade i de konservative og de liberale Russeres øine. Av forfatteren Dimitri Meresjkovski er han paa mange sprog stillet i gapestokken som den, der har svigtet sine idealer; en storartet digter, gudbevares, men som menneske „en sprukken klokke“, som gir en skurrende klang. Eller ogsaa har man anset ham for en raring, en forskruet fantast eller sykelig drømmer, hvad der muligens har bidraget sit til, at han undgik den for ham (som ikke hadde bruk for penger) besværlige utmerkelse at faa den svenske Nobelpris for literatur eller den av

  1. Denne form av næstehjælp har, ialfald i middelalderen, været vel kjendt ogsaa i Vesterlandene. Chaucer sier (i prologen til Canterbury Tales) om plogmanden, at han „tærsket og grøftet og gravet, for Kristi skyld, for enhver fattig stakkar uten løn, hvis det stod i hans magt.“