Side:Leo Tolstoi.djvu/206

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

som stoler trygt paa sit lægmandsskjøn, og foragter eller hater kjøbmandsstanden, har denne sidste et umaadelig overtak. Imot kooperatørernes idealisme kan de merkantile fagmænd sætte bevisstheten om at de med alle svakheter gjør en stor, alt i alt samfundsgavnlig gjerning, som kooperative foreninger under komitéer av amatører aldrig vil kunne erstatte.

Den kooperative bevægelses begrænsning har, med andre ord, hittil især ligget i en ensidig demokratisk fordom mot at anbetro nogen stor magt og et tilsvarende ansvar til en høitbegavet og høit opøvet enkeltmand. At bøie sig under den lov for livets fremgang, som kræver av menneskelig livskunst en forening av demokrati og aristokrati, det blir vel den største vanskelighet for mange mennesker i demokratiets nuværende umodne alder.

Handelsfolk av den gamle type har, som ovenfor antydet, en dobbelt fordel, som kooperatørerne før eller senere vil maatte søke at efterligne. De har individuel ledelse og individuelt ansvar, mens ansvar inden en komité (eller en hvilkensomhelst art av bedriftsraad) pulveriseres. Hvis ikke komitéarbeide ledes av et overlegent individ, vil let hvert enkelt medlem bare føle sig som en brøkdel av et menneske.[1]

Den anden fordel er, som ovenfor berørt, den, at den enkelte forretningschef (hvadenten det er i handel eller fabrikdrift) gjerne utvikler en lidenskap for at anbringe mest mulig overskud i selve forretningens utbedring og vekst. Han identificerer sig med sin forretning. Han gjør den til sit livs-organ. Han vier den sin sjæls hele kraft. Jeg kommer her tilbake til den i et tidligere avsnit fremsatte hovedtanke: for arbeiderne og de ubemidlede av alle stænder gjælder det at knytte til sig de sjeldne individer av usedvanlig begavelse, ved at betro dem en fører-stilling. Alene ved geniernes hjælp kan de naa frem til sin ret og sin fulde arbeidslykke.

Hvis folkets masse, demos, vil bøie sig for livets love,

  1. Det er betegnende, at det norske samvirkelag, som — saavidt vites — hittil har gjort det bedst, nemlig Stavangers, har i en sjelden grad nydt godt av en enkelt fremragende mands initiativ.