Side:Leo Tolstoi.djvu/193

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

skap. Det vil maatte komme dertil at det blir en skam for en politiker eller journalist at uttale sig offentlig om sociale spørsmaals løsning uten at han gjennem flere aar har gjort et forsøk paa at sætte sig ind i hvad den statsøkonomiske og statistiske videnskap gjennem et par hundredaar har opsamlet av erfaring.

Et litet glimt av hvorledes en første rangs social-økonom søker at utdrage lærdom av hele den nyere og nyeste tids økonomiske kjendsgjerninger, vil man faa av det følgende avsnit.


V.

I sit store nye verk, Industry and Trade[1], har Alfred Marshall, den berømte professor i Cambridge, som vel er Englands største nulevende statsøkonom, nedlagt mangfoldige aars studier og erfaringer om nutidens økonomiske liv og utviklingsgang. Mere fængslende end nogen opdigtet roman vil for mange denne fremstilling være, som han gir av den nyeste tids industrielle og kommercielle foreteelser og problemer. Ikke alene en overordentlig kundskapsfylde og intelligens, men tillike en nobel og ridderlig aand lyser ut av den utsigt han gir over det moderne næringslivs ledende folk: Briterne, amerikanerne, tyskerne, franskmændene. Han klarlægger, som neppe nogen før ham, disse fire folks forskjellige betingelser for at hæve sig til „industrial leadership“. Særlig ridderlig er han i sin fremstilling av Tysklands opstigning til en ledende stilling forut for krigen. Man vil ikke kunne læse det kapitel som handler om dette punkt, uten at faa et sterkt indtryk av den høieste britiske kulturs trang til at øve fair play overfor rivaler og motstandere. Skulde jeg ha noget at utsætte paa den historiske del av hans fremstilling, maatte det være dette

  1. Macmillan and Co., London, 1919, (874 sider).