Side:Leo Tolstoi.djvu/138

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

eget indtryk, og i løpet av femti aar har jeg, for at prøve mig selv, gjentagne ganger tat fat paa at læse Shakespeare paany, i enhver overkommelig form, paa russisk og engelsk, og paa tysk i Schlegels oversættelse, som man hadde raadet mig til at gjøre“ . . . . . „Altid med de samme følelser: avsmag, kjedsomhet og forbløffelse eller følelse av forvirring. Nu, før jeg skriver denne fortale . . . har jeg som en gammel mand paa fem og sytti aar atter læst hele Shakespeare“ . . . ., og resultatet? Resultatet er, at Tolstoi er kommet til den faste, den for enhver tvil befriede overbevisning, at Shakespeare ikke alene ikke er et stort geni, men „ikke engang en middelsgod forfatter“. Tolstoi søker at bevise denne merkelige dom ved en advokatorisk gjennemgaaelse av „Kong Lear“, men beviser blot, at selv en stor digter kan se uforstaaende paa en endnu større digters arbeide.

Noget lignende har jo hændt adskillige ganger før, og forklaringen er den, at forskjellige mennesker læser den samme forfatter i hver sin subjektive utgave. Især er digterne, navnlig de store digtere (som ellers vilde være de bedste literatur-kritikere og gjøre os andre overflødige) utsatte for uvilkaarlig at omdigte det verk, som de læser. Det er neppe mulig at forklare sig Tolstoi’s dom under nogen anden forutsætning end den, at Tolstoi aldeles ikke har læst Shakespeare, — endskjønt han har gjennemgaat alle hans verker fra perm til perm. Han har alene læst sin egen vilkaarlige omdigtning eller forvanskning. Paa lignende maate som Henrik Wergelands motstandere, særlig Welhaven og I. P. Collett, mænd med fint utviklet øre for poesi, ikke kan ha læst den Wergeland, som vi nu alle kjender; de har læst ham gjennem „farvede briller“, som man pleier at si, eller med en farveblind opfatning. Dette er ikke mere forunderlig end at fjeldlandskaper, som vi nu alle finder skjønne, gjennem hundreder eller tusener av aar har været betragtet som hæslige og frastøtende.

Det er derfor efter min opfatning en stor feiltagelse at tro, at Tolstoi’s alderdoms-merkede skrift om Shakespeare er uten værd. For literaturvidenskapen vil det efter al sandsynlighet ha et meget betydelig værd som et psykologisk