Side:Leo Tolstoi.djvu/136

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
118

et saadant skib, og som fremfor alt trænger drivkraft for at kunne redde utallige menneskeliv, rettes naturligvis al opmerksomhet mot den side av kunstens og videnskapens væsen, som en saadan mand har bruk for. Videnskapen blir den aandsmagt, som iler foran og opdager nyt land, og kunsten hjælper den store mængde til at faa øie paa dette forjættede land i det fjerne og fylder dem med dragende syner og sterke længsler efter at naa det.

Naar man forsøker at sætte sig paa den store digters og menneskevens eget synspunkt, blir der noget overordentlig gripende ved hans definition av kunstens væsen og opgave, tilkjæmpet gjennem femten aars lidenskabelig søken. Og der blir noget rørende ogsaa ved hans strengeste domme over nutidens „falske kunst“ og „falske videnskap“, nemlig den kunst og den videnskap, som staar bortvendt og utjenstvillig overfor hans nødrop, eller som endog arbeider i retning av at trække hans dyrebare menneskeladning nedover mot avgrunden.

Tolstoi ser i denne merkelige bok vistnok blot en del av kunstens og videnskapens væsen. Men hvad han ser, det ser han med ualmindelig intens klarhet og kraft. Og jeg tror det vanskelig kan benegtes, at den kunst og den videnskap, som hans store, syke fædreland har bruk for, det er netop den kunst og videnskap, han har definert, — den, som arbeider i forbund med menneskekjærlighetens og hjerterenhetens religion. Om kunst og videnskap i Tolstois fædreland — og muligens ogsaa andensteds — for en stund glemte alt andet for at vie sig alene til denne store religiøse opgave, da vilde den rent kunstneriske dygtighed neppe komme til at lide ved denne ensidighet. Ti hvor kunsten gripes av tidens sterkeste livsbehov, der vil den bli mest levende, mest kraftfyldt.

Ensidigheten ved Tolstois kunstopfatning er en ensidighet, som er naturlig for det land og den tid, hvori han levde. Sandsynligvis vil hans bok om kunstens væsen bidrage sit til at fremkalde store nye begivenheter i den verdensdel, som heter „det russiske rike“. Tolstois verker, og blandt dem ikke mindst hans bok om kunsten, vil neppe ha