Side:Leo Tolstoi.djvu/116

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

mig om, at alle de, som i den menneskelige erkjendelse har søkt efter livets mening, heller intet har fundet; — ja, de har tvertom klart erkjendt, at hvad der har ført mig til fortvilelse, nemlig livets mangel paa mening, er den eneste for mennesket tilgjængelige, utvilsomme erkjendelse.“

„Livet er et onde, og overgangen til intet er det eneste gode, — saa talte menneskehetens største aander, Buddha, Salomon, Sokrates (??) og Schopenhauer.“

Allerede efter hans elskede bror Nikolais død i 1850 hadde dette spørsmaal om livets mening i sine stunder bragt Tolstoi til randen av fortvilelse. Men en sterk udadvendt virksomhet, som skolelærer for bønderne efter de nyeste pædagogiske principper, og det derpaa følgende lykkelige egteskap og det altopslukende arbeide som familiefar, godseier og romanforfatter hadde overdøvet det nagende spørsmaal. Og dette stemte meget vel med Schopenhauers lære. Saalænge han var „livs-beruset“, overhørte han det frygtelige spørsmaal, nemlig om hvad mening der er i at leve, naar enhver av os snart skal dø. Alle former av livsberusning, familie-lykke, glæde i kunst, er livs-forblindelsens bedrag, som skjuler for os den sande virkelighet.

I sin „Bekjendelse“ gjengir Tolstoi en østerlandsk fortælling om en vandrer i ørkenen, som blir forfulgt av et rasende rovdyr. Han søker redning i en vand-tom cisterne, hvor han holder sig fast i en smekker busk, som vokser op fra bunden av brønden. Men til sin skræk ser han der nede paa bunden en drage med vidt opspilet gap, rede til at sluke ham, hvis han falder ned. Og mens han bedøver sig ved at slikke honningdraaper av træets blade, ser han til sin rædsel i et aarvaakent øieblik to mus, en hvit og en sort, som avvekslende gnaver paa træets rot.

Dragen er døden, de to mus er tiden, den hvite dag og den sorte nat, som avvekslende gnaver paa hvert menneskes livs-rot, mens livsglædernes honning-draaper kan beruse os for en tid og bringe os til at glemme, at vi engang uvægerlig maa dø.

Efterat Leo Tolstoi hadde arbeidet sig op til et høidepunkt av livslykke, som familiefar, som rik godseier, som