Side:Leo Tolstoi.djvu/115

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

lende for en turistopfatning av den vesterlandske filosofi. Men ogsaa — og endnu mere — fordi Schopenhauer stod alene blandt alle vesterlandske filosofer i sin forherligelse av østerlandsk visdom (især den hinduiske og de gamle kristne sekters) og i sin voldsomme opposition mot den lyse, livsglade vesterlandske filosofi. Her var noget for Tolstoi, som paa forhaand var kritisk stemt overfor vesterlandsk kultur og fra sin ungdom var indpodet med Rousseaus knusende kritik av civilisationen.

Skarp og aandfuld kritik av den vesterlandske kulturs overlegenhet, i en vesterlændings mund, dette var ikke alene pikant, det var modig og aandsfrit i den unge russers øine.

Men denne begeistring for Schopenhauer kom Tolstoi, ialfald i en række av aar, dyrt at staa. Han indsuget Schopenhauers livsfiendtlige, trøstesløse lære med det samme dype alvor som det, hvormed han tidligere hadde tilegnet sig Rousseau’s filosofi. Schopenhauer selv hadde klokelig holdt sig sin (konsekvent til selvmord førende) lære tre skridt fra livet. Han levde til en høi alder og var ikke uimottagelig for berømmelse og andre av livsviljens gjøglerier. Men Leo Tolstoi gjorde alvor av læren om „viljen til liv“ som et frygtelig feiltrin, — hele livsprocessen som et syndefald, eller en art av sansebedrag, som fører til dypere og dypere lidelse, og som man alene kan frelse sig fra gjennem at forsage viljen til at leve, — ved at ville død istedetfor at ville liv.

„Det spørsmaal“ — sier Tolstoi i sin „Bekjendelse“ (titelen paa dette verk fra 1879 er egentlig „Skriftemaal“) — „som i femtiaars-alderen førte mig nær til selvmord, var det allerenkleste spørsmaal, som ligger (sammenfoldet) i hvert menneskes sjæl: Hvorfor lever jeg? Gives der for mig og for mit liv nogen mening, som ikke blir ødelagt ved den mig sikkert forestaaende død? Paa dette spørsmaal søkte jeg svar i de ikke faa kundskaper, som jeg hadde erhvervet mig. Under kvaler har jeg haardnakket dag og nat søkt, som en døende efter redning, men intet fundet.“

„Ikke alene har jeg intet fundet. Men jeg har overbevist