Side:Leo Tolstoi.djvu/106

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

menføining av kræfter, endog den sunde legemlige vekst, er en del av det guddommelige arbeide.

Mens Tolstoi ikke interesserer sig for Gud som „skaper av himmel og jord“ (ikke engang i utviklingslærens nye skapelses-beretning), men alene som godhetsaanden, den etiske selv-utvidelses aand, forherliger derimot Goethe i „Faust“ „det vordende, som evig lever og virker,“

„das Werdende, das ewig wirkt und lebt“,

den altid nyskapende guddom (hvorom allerede skotten James Thomson hadde sunget, og den unge Kant skrevet i „Allgemeine Naturgeschichte und Theorie des Himmels“), hvis

unbegreiflich hohen Werke
sind herrlich wie am ersten Tag,

som det heter i Goethes „Faust“.

Og Henrik Wergeland besynger i „Skabelsen, mennesket og Messias“ verdens guddom som den altid virksomme, rastløs nyskapende verdens-kunstner, hvis høieste lykke og sande liv er at skape nye, altid fuldkomnere verker.

Carlyle, som optar Goetes filosofi og omplanter den i en skotsk-puritansk jordbund, sier (i „Past and Present“), at „arbeide er Gudstjeneste“, Work is worship. Gud er for Carlyle „verdens-arbeideren“, the World-worker. Og vi menneskelige arbeidere er hans medskapere, medarbeidere i det arbeide, som omdanner verden til en kosmos, et guddommelig kunstverk.

Bjørnson har kanske git os det mest sangbare uttryk for den samme verdensanskuelse i hymnen til „det evige foraar i livet“, hvor menneskets høieste glæde er den at være med paa at „øke evighets arv“, og hvor livsfryden bestaar i at ta del i ny-skapelsens foraarsverk:

yde sin skjærv
ind til det eviges hverv
liten og svag
aande et eneste drag
ind af den evige dag.