Side:Kinck - Stammens røst.djvu/59

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Og naar én av folket sitter ved hans digtning og nyder den, saa er det ikke som man hadde stængt døren, laast sig inde med bokens egen verden, med dens billeder, dens syner, dens symboler; naar de saa er færdige med verket, saa er det heller ikke, som de igjen aapnet døren og vandret videre og ut i en ny og anden verden, men som altsaa er deres egen: de har i grunden ikke været gjest i en fremmed sjæls hjem. De stanset bare op saadan litt paa alfarveien og lyttet til et trækspil, som spilte en frisk, kjendt laat som kvikket dem og gjorde de mødige føtter spænstige til ny tørn. En nationalskalds verk blir ifølge sakens natur vanskelig, hvad man kalder, intim kunst.

Forsaavidt er Carducci en nationalskald. Han har selv i et digt fra 1887 – Congedo (i Rime Nuove) – git det billede av en digters kald:

Alle sine oplevelser, minder, fremtid og fortid, smelter han om til en hvitglødende masse. Og saa lægger han det paa ambolten, hamrer hvad et menneske behøver: til frihetskamp han hamrer kaarder og skjolde, seierskranser, og til skjønheten diademer, til fest trefot, altere og dyre skaaler. Men for sig selv smir smeden kun en pil av guld …

som han skyter imot sole-skjæret
stirrer hvor i luft den svinder,
 og den skinner! …
stirrer, frydes. – Vil ei mere.

Men Carducci’s uttryk er slet ikke folkelig; ogsaa her træffer vi den merkelige forbindelse av