Side:Kinck - Stammens røst.djvu/162

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

filosofi – læser en liten smule for meget, diskuterer problemer ganske som en nordbo, sandhetstørstende, kunstform-søkende.

d’Annunzio forstaar den kunst at holde folket, specielt disse unge i aande. Og i denne forbindelse vil jeg som et saare vigtig moment til forklaring av d’Annunzio’s stilling i italiensk literatur peke paa forlæggerens kunstige pousseren – et moment som jo for de italienske komponisters vedkommende gjør sig særlig gjældende. – d’Annunzio gjør endvidere som sagt publikum paa en maate til sine medarbeidere. Det gjorde han med Francesca da Rimini, lyttet til deres dom, strøk hvad de ikke likte. Og med disse Laudi har han nu 3–4 serier paabegyndte verker liggende under utarbeidelse ute i folket; han lar avtrykke en smakbit i et tidsskrift; han reiser paa oplæsning med et brudstykke; eller han lar sig interviewe.

Dette at gjøre folket til medarbeidere er selvfølgelig ingen dum ting, naar man vil slaa igjennem og beherske bokhandler-disken. Det smigrer for det første publikum; og paa samme tid faar han virkelig utnyttet, hvad der er av digterisk kraft i folket og opsnappet paa landeveien træk, til støtte og som tilsætning. d’Annunzio tænker vel paa Homer, naar han gjør det, og paa den udødelige folkedigtning, og mener at tilfældet er analogt. – Nu, da vi er utover ordkunstens morgen, saa synes vi, at denne fremgangsmaate rø-