Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 2.djvu/97

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Halvdelen eller mere ejedes fra gammel Tid af Lægfolk, skulde overgives til disses Bestyrelse, frie for alt Paakrav af Biskoppen; men for alle de øvrige Kirker skulle han ene raade. Denne Overeenskomst blev afsluttet og ved et kongeligt Brev, forkyndt paa Øgvaldsnes den 2den Mai eller den 13de September 1297[1]. Udfaldet var neppe ganske stemmende med den ivrige Hierarchs Ønske; men han har vist nok indseet, at bedre Kaar for nærværende ikke var at opnaa, helst da han vel fandt, at han i Erkebiskoppen ei havde nogen ret kraftig Støtte, deels fordi denne ei var inde i de islandske Forholde, og deels fordi han nu havde ganske andre, for ham personligen meer magtpaaliggende Sager i Hovedet.

Biskop Arne vendte ei meer tilbage til sin Fædreneø. Han blev Vinteren over i Norge og døde her i Bergen den 17de April 1298 i sit 62de Aar efterat have beklædt sin Biskopsstol i 29 Aar[2]. Han var utvivlsomt baade med Hensyn til Lærdom, Aandskraft og Standhaftighed en af sin Tids meget udmærkede Geistlige. I den hele Strid mellem Kongedømmet og Kirken have vi seet ham spille en fremragende Rolle, som de hierarchiske Grundsætningers Forfegter. Han vakte sig mange og mægtige Modstandere, men selv disse kunde ikke negte hans aabne Færd og velmeente Iver deres Agtelse. Arne Thorlakssøns Eftermand paa Skaalholts Stol blev, efterat denne i flere Aar havde staaet ledig, hans Søstersøn, Arne Helgessøn, der først indviedes i 1303.

59.
Strid mellem Biskop Arne af Stavanger og hans Kapitel. Striden i Nidaros mellem Erkebiskop Jørund og Kapitelet opblusser paa ny. Kong Erik Magnussøns Død.

Under det at den føromtalte Strid mellem Erkebiskop Jorund og det nidarosiske Kapitel var i fuld Gang, udbrød en ikke mindre alvorlig Tvist mellem den stavangerske Biskop Arne og hans Kapitel. Tvisteemnet var ganske af samme Beskaffenhed i denne som i hiin, og den førtes ogsaa paa en lignende hensynsløs og for Biskoppen lidet hæderlig Maade.

  1. Brevet findes hos Finn Joh. I. 401, jfrt. II. 39; men der er urede med Hensyn til Tiden.
  2. Bp. Arnes S. c. 80, jfrt. m. Isl. Ann. 172 og Jon Esptolins Aarb. þ. l. c. 10–13.