Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 1.djvu/183

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
169
Harald Gilles Sønner. Samtidige Biskopper i den norske Kirke.

eller rettere de Lendermænd, der vare deres nærmeste Raadgivere og Formyndere, Riget en Stund i Fællesskab. En ældre Broder Eystein kom i 1142 til Norge fra Skotland og fik sin Deel af Kongedømmet, saa at Norge nu havde tre Brødre til Landsstyrere. Mellem disse udviklede sig allerede tidlig en Uenighedsaand, der spaaede Riget ny indvortes Strid og nye Ulykker. Denne Brødretvist gik imidlertid først efter flere Aars Forløb, efter Aarhundredets Midte, over til aaben Krig; men da var et Vendepunkt indtraadt i den norske Kirkes Udvikling, der danner et nyt Tidsrum i dens Historie.

De to og tyve Aar, som ligge mellem Kong Sigurd Jorsalfarers Død og dette nye Tidsrums Begyndelse udmærke sig ikke ved nogen sterkt fremtrædende Begivenheder i den norske Kirke, naar maaskee undtages Biskop Reinalds før omtalte Død i 1135. – I Nidaros synes den fornævnte Biskop Simon at være død omkring 1140. Hans Eftermand var Ivar med Tilnavnet Skrauthanke eller Skrauthanske, en Søn af en vis Kalf Vrange, og maaskee en Islænding af Æt. Ivar Kalfssøn var endnu ikke Biskop i 1139, da han var med i Slaget ved Holmengraa, og det paa Magnus Blindes Side[1]. Han kan ikke have været Biskop i mange Aar; thi Reidar, der nævnes som hans Eftermand, og om hvem senere skal tales noget mere, døde i 1151[2]. – I Bergen efterfulgtes Biskop Magne, uvist i hvilket Aar men rimeligviis efter 1130, af Ottar, en Islænding[3], om hvem forresten intet vides. Hans Eftermand var igjen Sigurd, der ovenfor er omtalt som Biskop Magnes Prest. Sigurd nævnes som nærværende ved Provincial-Conciliet i Lund i 1139, hvilket forhen er berørt. Han var ogsaa Stifteren af Lyse Cistercienser-Kloster i Nærheden af Bergen. Han levede til 1156 eller 1157[4]. – I Oslo nævnes som Kol Thorkelssøns Eftermand en Peter, og som dennes Eftermand igjen en Vilialm, der døde i 1157[5]. Om disse vides intet uden Navnet. – I Stavanger var Jon Birgerssøn den nysnævnte Reinalds Efterfølger. Om denne Jon, der udentvivl har været af fornem norsk Æt og en udmærket Geistlig, vil siden blive talt mere[6]. Alle disse norske Biskopper maa antages at have været indviede af Erkebiskoppen i Lund, deels af Øssur, der døde 1137, deels af dennes Eftermand Askel eller Eskil (1137–1177). – Paa Island døde Biskop Thorlak af Skaalholt den 1ste Februar 1133, og samme Aar valgtes til hans Eftermand Magnus Einarssøn. Denne blev det føl-

  1. Sn. S. I. og E. S. c. 10; N. Tdskr. V. 43.
  2. Ivars Navn mangler i den ældste Biskopsfortegnelse, men findes i den yngre mellem Simon og Reidar. N. Tdskr. V. 41, 43.
  3. N. Tdskr. V. 42.
  4. Isl. Ann. 64.
  5. N. Tdskr. V. 41, 44; Isl. Ann. 64.
  6. N. Tdskr. 42, 44.