Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 1.djvu/148

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
134
Første Tidsrum.

Christendommens første og ivrigste Talsmænd paa Island. Isleif var i sin Ungdom af Faderen bragt til Saxen; der havde han studeret og kom først tilbage til sin Fædrenes efter at være bleven indviet til Prest. I 1053 eller 1054, da Isleif var 50 Aar gammel, blev han af sine Landsmænd kaaret til deres Biskop, og da han havde modtaget Valget, drog han til Udlandet for at indvies.

Man skulde nu have ventet, at Isleif var dragen til Bremen til Erkebiskop Adalbert for at lade sig vie af denne, saameget mere som han havde faaet sin prestelige Opdragelse i Saxen. Men han gjorde ei dette. Derimod gik han til Rom, ganske vist for at blive indviet af Paven selv. Ved denne Leilighed viste dog Paven – hvad enten det efter Sagaen var Leo IX, der døde den 19de April 1054, eller maaskee snarere dennes Efterfølger, den 1055 den 13de April indsatte Victor II, som selv var en Tydsker – Bremens Erkebiskop den Opmærksomhed at sende Isleif med sin Anbefaling til Adalbert, og hans Indvielse udførtes virkelig af denne paa Pinsedag 1056[1]. Isleif skiltes imidlertid fra Adalbert som hans særdeles Ven, kom lykkelig hjem til Island og tog der sit Biskopssæde paa sin Fædrenegaard Skaalholt.

Det er saaledes umiskjendeligt, at der i den norske Kirke rørte sig en Stræben efter at unddrage sig den bremiske Metropolitanhøihed og, ved at indskyde sig umiddelbart under Paven, opretholde sin national-kirkelige Selvstændighed; og for denne Stræben stillede de norske Konger sig i Spidsen, navnligen Harald Haardraade. Da nu Erkebiskop Adalbert desforuden blev underrettet om Haralds Anmasselse med Hensyn til St. Olafs Eiendom, saa slog han denne sammen med den uregelmæssige Indvielse af de norske Biskopper, og dannede heraf tvende Ankeposter, hvilke han ved sine Sendemænd lod Kongen forelægge. I sit medfølgende Brev gik han nemlig i Almindelighed løs paa Kongens tyranniske Anmasselser og irettesatte ham særligen „med Hensyn til de Kirken skjænkede Gaver, hvilke ei maatte ødsles paa Lægfolk, og med Hensyn til Biskopperne, hvilke han retsstridigen lod indvie i England eller Frankrige, med Foragt for den, af hvem de ifølge det apostoliske Sædes Bemyndigelse burde indvies“. Denne Tilrettevisning vakte dog kun Haralds Forbittrelse. Han bortviste haanligen Erkebiskoppens Sendemænd med de Ord, at han ikke kjendte nogen Erkebiskop eller Magthaver i Norge uden Harald

  1. Hgrv. c. 2; Ad. Brem. d. s. D. c. 243. Munch fremstiller dette noget anderledes og antager, at Isleifs Indvielse er foregaaet 1055 raa Pinsedag, II. 191, 214. Det er at mærke, at Pave Victor II ved en Bulle af 29de Octbr. 1055 stadfæstede alle de Rettigheden som tidligere vare den hamborgske Kirke indrømmede, og navnligen den Ret for Erkebiskoppen at indvie Biskopper til „Sverige, Danmark, Norge, Island, Grønland og Skridefinnerne“.