Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Første Række, Første Bind.djvu/167

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
ET NORDTYDSK SAGN OM OLAF DEN HELLIGES LIGKISTE.
AF L. DAAE.


Som bekjendt, blev ved Reformationens Indførelse vor nationale Helgens store Sølvskrin, der veiede halvsyvende tusinde Lod Sølv, nedsendt til Danmark og der sønderbrudt og smeltet St. Olafs Legeme vedblev dog fremdeles at bevares ved Domkirken i en Trækiste, beslaaet med Sølvnagler, indtil de Svenske under Syvaarskrigen gjorde det bekjendte Indfald, der for en kort Tid bragte hele Throndhjems Stift i deres Magt (1564)[1]. Ved denne Leilighed satte nemlig Fienden sig i Besiddelse af St. Olafs Kiste, plyndrede den Smule Sølv, der endnu fandtes ved denne og bortførte derpaa Legemet til Fløans Kirke i Størdalen, hvor de „jordede det i den øde Bondekirke“. Da imidlertid det svenske Herredømme efter et Par Maaneders Forløb fik en brat Ende, bragtes Helgenens Legems igjen tilbage til Throndhjem. Det blev, heder det i en gammel Optegnelse, „den 8 Juni 1564 ført fra Fløans Kirke i Størdalen til Domkirken med stor Proces“. Her blev det først begravet, men derpaa atter engang optaget af Lensherren, Herluf Skave. Endnu i 1567 fandtes Legemet „helt og holdent“ i selve Kirken, men i det følgende Aar lod endelig Rigsraaden Hr. Jørgen Lykke under sin Nærværelse i Throndhjem Olafs Levninger nedgrave i Jorden, hvorefter endog Stedet, hvor de hvile, er gaaet i Forglemmelse[2].

Et Sagn, som allerede 1605 blev meddelt i et trykt Skrift, beretter, at „den, som vanærede S. Olai hellige Legem og satte det under Jorden, han fik sin Løn, der han for sit Forræderi blev for Stockholm lagt paa Stegel“. Nedskriveren af dette sagn, der naturligvis sigter til Legemets Bortførelse til Fløans Kirke, er vor Landsmand Laurids Nilssön, (den bekjendte Klosterlasse), der sandsynligvis har hørt Beretningen under sit Ophold i Sverige. Han meddeler Sagnet i den danske Udgave af sin Confessio Christiana (Brunsberg 1605. 4. p. 7 ).

Merkelig nok findes ogsaa i en tydsk Sagnsamling en Legende, om St. Olafs Legemes sidste fata. Friederich Wagenfeld, den samme

  1. Se herom min Afhandling „En Episode af den nordiske Syvaarskrig“. (Hamiltons Tidskr. for 1867.)
  2. Se Schønings Anh. t. Domk. Beskr. S. 84 f., N. Mag. I. 93 f., 143 og P. Claussøns Norg. Beskriv. S. 91.