Side:Historisk Tidsskrift. Anden Række. Femte Bind.djvu/364

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
354
L. J. VOGT.

været Stavanger Byes mest foretagsomme Handelsmand paa hin Tid.

Efter Bergenhus Lehns-Regnskab for 1567 var Antallet af Trælastladninger, der i samme Aar afgik til Udlandet fra Søndhordland, 42, hvoraf kun et directe var indkommet, medens de øvrige 41 først anløb Bergen og ere indtagne i denne Byes Told-Regnskab som „forløvede paa Ladsteden“. Af disse 42 Fartøier vare 31 Scotter, 7 Hollændere eller Frisere, 2 fra England og 1 Hamburger.[1] Intet Farten fra Orknøerne eller Hjaltland findes nævnt i Regnskabet for 1567, men dette har vistnok sin Grund deri, at den gamle Tradition om, at disse Fartøier skulde behandles som norske og altsaa være toldfrie, endnu vedligeholdt sig. En optegnelse fra ca. 1550 med Overskrift: „Undervisning paa hvis Told, som til Bergenhus af alle Nationer gives skal“, viser ialfald, at Fartøier fra (Orknøerne og) Hjaltland endnu dengang vare toldfrie, idet den eneste Forpligtelse, der paalaa dem, var, at de skulde „lade komme paa Slottet alle de Arbeidsdrenger og Piger, som de hidføre og tjenestløse ere; af dennem tager Høvedsmanden paa Slottet hvem og saa mange hannem teches“.[2] Senere hen i Aarhundredet sees derimod samme Told at være opkrævet af Orknøinger og Hjaltlændere som af Scotter.

Oplysningerne om Trælast-Udførselen fra Søndhordland fortsættes i en Række Told-Regnskaber fra 1597 og Begyndelsen af det følgende Aarhundrede Et Uddrag af

  1. De scotske Skibe, der omhandles i Bergenhus Lehns-Regnskaber for 1518 og 1519 (Medd. fra Rigsarch. I, S. 226, 232 og 237), og som erlagde ₻ i Told, have vistnok indtaget Trælast paa Søndhordland, da Tolden svarer til den Told af 3 Rhinsgylden, der endnu i 1550 ophævedes af scotske Fartøier, der lastede med „Tømmer i Lehnene“. (Jfr. D. N. VI. S. 805).
  2. D. N. VI. S. 805, og N. Mag. II. S. 51.