Side:Historisk Tidsskrift. Anden Række. Femte Bind.djvu/177

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
169
OM MAG. GERT HENRIKSSØN MILTZOW.

Hjemmelsdokumenten endnu mangesteds kunde have. Selv udenfor den studerede Stand gaves hist og her Personer i Bygderne, som forstode at læse og tyde disse Diplomer, stundom ogsaa at forfalske og fabrikere dem.

En ikke liden Samling af gamle Breve, Kalvskindsbøger og andre Haandskrifter har befundet sig paa Vossevangens Præstegaard og i Mag. Gerts Besiddelse.

Foruden de Diplomer, som han dels aftrykker, dels udtrykkelig paaberaaber sig i sin Presbyterologi, maa han have havt ved Haanden en Mængde andre, thi ethvert Datum i denne, enhver Angivelse af gamle, catholske Præsters Navne maa aabenbart være hentet fra et Skindbrev. Den større Del af disse Breve er rimeligvis nu at betragte som tabt. Over hans Haandskrifter haves ingen Fortegnelse, og de, om hvilke det vides, at han har eiet dem, maa vistnok kun betragtes som Exempler paa, hvad han har eiet. Jeg anfører her de Haandskrifter, som man tilfældigvis ser, at han har havt hos sig:

1. Orvarodds Saga, der senere kom til Arne Magnussøn.[1]

2. Alexanders Saga, der kom i den samme Samlers Besiddelse.[2]

3. En Codex af Gulathingsloven for det 14de Aarhundrede.[3]

4. „Bergens Capitelsbog“. Under dette Navn betegnes, som bekjendt, den Dagbog over Begivenheder fornemmelig i Bergen, som den fortjente Lector theol.

  1. Norsk hist. Tidsskr. 2. R. II. S. 192.
  2. Alexanders Saga, udg. af C. R. Unger, Chr. 1848. Fortalen S. VIII.
  3. G. Storm. Om Haandskrifter og Oversættelser af Magnus Lagabøters Lov. S. G. (Chra. Videnskabs-Selskabs Forhandlinger i 1879, No. 14).