Side:Historisk Tidsskrift. Anden Række. Femte Bind.djvu/123

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

nævnte Lehns-Regnskaber, hvad Trælasten angaar, kun Oplysning om Udførselen fra Skeberg, hvor der under Rubriken „Told af Skib“ for Aaret 1528 er ophørt 4 Fartøier, hvorunder en Amsterdamer, en Kjøbenhavner, der gjorde 2 Reiser, og et Fartøi fra Skagen, der betegnes som „en liden Skude“, hvormed kan sammenlignes, at Udførselen af Trælast fra Skeberg-Kilen 100 Aar senere (1628) foregik i 5 hollandske Fartøier med en samlet Drægtighed af 95 Læster, der omtrent vil kunne svare til Udførselen i 1528. Denne. Oplysning er selvfølgelig af ringe statistisk Betydning, men Anførselen i et officielt Actstykke om, at Trælastskibning paa et saa langt tilbageliggende Tidspunkt foregik fra den afsides liggende Skeberg-Kile er af Interesse, fordi den tyder hen paa, at Hollænderne allerede i Begyndelse af 1500-Tallet maa have spredt sin Trælasttrafik omtrent til alle vore Havne langs Kystranden mod Skagerak.

Tolden „af fremmede Kjøbmænd“ er i 1528 Aars Lehns-Regnskab for Oslo opført med 52 ₻ 10 ß, et Beløb, der nærmest synes at kunne repræsentere en halv Snes Smaaskuder. Da Stadens Omsætning med Udlandet for en ikke ringe Del dengang som senere maa have omfattet Skind, Ruder og Fedevarer, bliver der kun lidet Rum tilbage for nogen Trælast-Skibning gjennem Salg af Byboerne til ankomne skippere eller Kjøbmænd, hvorimod Byboernes Udførsel i egne Skibe, om der har været nogen, maa antages at ligge udenfor Regnskabet.[1]

  1. At Rostockernes Handel paa Oslo kun i ringe Grad har gaaet ud paa Indkjøb af Trælast, synes at fremgaa af deres Skrivelse af Juli 1514 (D. N., VII, 519), hvor der klages over den ubillige Told, som Byfogden i Oslo ophæver af dem udenfor den af Kongen befalede. Der opregnes her endel Vare-Artikler, navnlig Huder og Peltsværk, men Trælast forekommer ikke.