Side:Gustav Storm - Akershus Slot.djvu/3

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
FORORD.


Da jeg i 1892 havde overtaget at levere en Udgave af de historisk-topografiske Skrifter om Norge i det 16de Aarhundrede og deri skulde optage det lille Skrift „om Akershus“, blev det mig for Textkritikens Skyld nødvendigt at bringe paa det rene, hvor de i det 16de Aarhundrede nævnte Taarne, særlig „Knutstaarnet“ og „Munketaarnet“, havde sin Plads. Jeg gjennemgik derfor under nuværende Rigsarkivar Huitfeldt-Kaas’ kyndige Veiledning den store Række af Akershus’ Slotsregnskaber fra det 16de og 17de Aarhundrede og kunde derefter med Sikkerhed bestemme Slotstaarnenes indbyrdes Beliggenhed i min Udgave af de nævnte Skrifter (1895). Jeg tænkte allerede dengang paa at bearbeide mine Samlinger til Slottets Historie til et eget Skrift, men opsatte dette, indtil jeg kunde finde en teknisk Hjælper. Da det denne tiltænkte Arbeide senere blev udført af Blix, kunde jeg med Støtte i dette fortsætte Bearbeidelsen, som blev fremskyndet ved de af Blix fremsatte Hypotheser og hans Kritik af mine Resultater. Derved fremkom den Række Artikler om Akershus i „Aftenposten“ for Nov. 1899—Jan. 1900, som er Grundlaget for denne Bog.

Det nu udgivne Skrift adskiller sig fra sin Forgjænger dels ved, at alle trykte Kilder citeres, dels ved talrige Tilføielser og Begrundelser, som dog ikke i noget væsentligt Punkt afviger fra det tidligere meddelte. Blandt de vigtigste Forbedringer regner jeg Resultaterne af de tekniske Undersøgelser om Murskifter og Forband, som Hr. Thrap-Meyer efter min Anmodning ifjor foretog paa Akershus, og hvorom henvises til Tillæg II.

Foruden de nævnte Herrer skylder jeg Tak til Nationalgalleriets Bestyrelse og til Bestyrelsen for Foreningen for Norske Fortidsminders Bevaring, som tillod mig at fotografere Coning’s Malerier og den tegnede Kopi af Akershusbilledet paa Fredrik II.’s Sarkofag, samt til Hr. Sektionschef Mathiassen, som overlod mig til Benyttelse sine udmerkede Kopier af v. Langen’s Tegninger og Grundplaner.

Kristiania 9de Mai 1901.

Gustav Storm.