Side:Gerhard Gran - Norsk aandsliv i hundrede aar 3.djvu/143

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
137

der var altfor faa folkelige livsytringer til at vi har raad at gi avkald paa nogen av dem, endsige da paa en saa frisk rislende sundhetskilde som den gamle nordlandsprests i den tid ganske enestaaende sange.

Foruten dette sit hovedverk har Erichsen skrevet en lang række avhandlinger omkring i videnskabelige og populære tidsskrifter, — og i sine skolers indbydelsesskrifter. Han har skrevet om «Kongshaug-ætten og dens forgreninger» (1869), han har leveret en indgaaende monografi av den norske renæssancedigter Halvard Gunnarson (1870), han har git «Nye bidrag til Hannibalsfeidens historien (1873), han har opsøkt «Norske studenter, baccalaurei og magistri ved Kjøbenhavns universitet i aarene 1611—1655» o. s. v. Ved siden herav drev han en flittig anmeldervirksomhet i Skillings-Magazinet, Aftenbladet, Aftenposten, Morgenbladet, Tromsøposten og Vestlandet. Hans historiske og litteraturhistoriske lærebøker har jeg allerede nævnt, — og paa sine gamle dage kastet han sig med iver over lokalhistorie, utgav sine høist interessante «Samlinger til Stavanger bys historie», sin «Bergens katedralskoles historie», «Trondhjems katedralskoles historie» og arbeidet til sin død paa en samlet norsk skolehistorie, til hvilken han har efterlatt sig en betydelig og velordnet materialsamling.

Skal man i korthet karakterisere rektor Erichsens videnskabelige produktion, kan man vistnok ikke gjøre noget bedre end at gaa tilbake til de