Side:Gerhard Gran - Norsk aandsliv i hundrede aar 3.djvu/133

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
127

kvindelige aands frigjørelse. Det gjælder ikke bare at avkaste den obligate kvindelighet, det gjælder ogsaa at gjøre oprør mot den obligate dumhet, mot den altopslukende huslighet og det snevre familielivs despoti som forhindrer kvinden i at utvikle sig til mandens jevnbyrdige livsfælle.

Men det er allikevel det sekundære, hjertets oprør er hovedsaken, det er romanens patos, — skriket, det længe tilbakeholdte, som trænger sig smertefyldt frem fra skildringen av alle de kjærlighetsløse egteskaper som er bokens stoflige indhold.

«Amtmandens Døtre» har iøvrig andre udmerkede egenskaper, stor kulturhistorisk og litteraturhistorisk interesse. Det er vor første samfundsroman, første gang at vi utenfor det folkelig-nationale føres ind i vort sociale liv, den første virkelighetstro indførelse i vore høiest dannede kredse, det var erobring av en endnu ukjendt provins i digtningens verden som syntes vore bedsteforældre forbløffende ny.

Men det er allikevel av den slags nyheter som snart blir gamle, — naar andre følger efter og gaar dypere ind og djervere paa.

Men det evig nye — gammelt som menneskeheten, og dog det evig nye — det var lidelsens, det forsmaaede hjertes dype og uglemmelige krænkelse som saa gripende taler til os ut fra disse blade og har sit utspring fra skrinet, det allerhelligste.

«Amtmandens Døtre» har mange svakheter, jeg vil ikke engang tale om den megen tekniske