Side:Garborg - Norges Selvstændighedskamp.djvu/80

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Petersen, Fr. Stang o. fl.) som upraktisk. Disse Mænd kunde „ingenlunde“ være med paa denne Ordning. Den vilde „føre til fast uløselige Forviklinger og Vanskeligheder.“ Derfor prøvede de med et andet Forslag: Fællesministeren skulde være enten norsk med Ansvar for Storthinget eller svensk med Ansvar for Rigsdagen. Men dette Forslag vilde ikke Sverige vide af igjen. Som en Høireforfatter har sagt: Svenskerne vilde aldrig have taalt, at Sveriges Udenrigspolitik blev leder af en norsk Mand, der bare var ansvarlig for Storthinget.

Dermed var Fællesministeren færdig. Den 2den Unionskomite lod ham hvile i Ro. Kun Komiteens svenske Medlemmer vilde have gaaet med paa ham, — dersom de havde faaet Unionsparlament (Fælles-Storthing). Men det var der jo ikke Tale om for Norge at gaa med paa. Thi Unionsparlament betyder Samrøring, og Samrøring vil praktisk talt sige: det mindre Lands Opgaaen i det større, Norges gradvise Forvandling til svensk Provins.

Fællesministeren var umulig. Alle var enige om det. Prof. Aschehoug udtalte: „Saa længe man ei har noget Unionsparlament, kan man ingen fælles Udenrigsminister faa.“ „Det lader sig overhovedet ikke gjøre“, siger han, „at stille Udenrigsministeren i samme Forhold til begge Riger“; thi enten maatte man da gjøre ham uansvarlig — „hvilket intet af Rigerne vil“ —, eller man maatte sætte ham under Kontrol af et Unionsparlament, — „hvilket Norge ikke vil.“ Nogen anden Udvei til at gjøre Udenrigsministeren fælles „kan intet

Menneske paavise,“ siger Aschehoug.[1]

  1. »Om unionskomiteens Udkast til ny Foreningsakt«, S. 170—71. Sml. Unionsakt-debatten 1871.