Side:Gamle Dage.djvu/81

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
68

Johan Herman Wessels Kone var Bukiers Søster. Medens hun endnu var Jomfru Bukier, kom hun engang i et Selskab til at sidde ved Bordet ved Siden af Wessel. Hun gav sig i Snak med ham og spurgte, hvorfor han ikke giftede sig nu, da han dog havde saa megen Indkomst, at han kunde leve med Familie. Han svarede, at der hørte mere til at gifte sig end en tarvelig Indkomst; man maatte ogsaa have noget at sætte Bo med. »Jeg har tusind Daler, jeg«, sagde hun, og nu var da Sagen afgjort. Jeg erindrer som en Drøm at have seet hende.

Hvad Du siger mig om Frøken Flinck og din Taknemmelighed, hvorvel kun Spøg, rører mig meget; ja, Alette Flinck var en sød Pige. Hun blev forlovet med Ritmester Orning, en Mand med et særdeles behageligt Udvortes; han lod hende sidde og giftede sig med en riig Enke, Madame Andersen, Steddatter af Doctor Schminke; den arme Alette døde af a broken heart. Det var et smukt Træk af Fru Treschow, at hun tog sig af de Forladte. Oberst Flinck var Enkemand og havde fem Døttre; Fru Treschow indbød dem ofte til sig og søgte at gjøre dem Fornøielse. Faderen var saa sløv, at han hver Dag læste den samme Avis, og den var ham stedse ny. Engang vi vare samlede hos Treschows, sagde Christiane, den næst yngste, til mig: Jeg synes, at alle Fruentimmer burde døe, naar de vare tredive Aar gamle. — Jeg svarede: Da vilde vi ikke være samlede her i Aften, thi Fru Treschow er mere end tredive Aar. — Jeg meente ikke saa, sagde hun, de, der have Børn, skulde leve.

Som Rector ved Latinskolen havde før været Hersleb, der skal have været en meget duelig Mand; hans Enke levede endnu i min Tid og boede paa Sindsen, der var Enkesæde for Rectorernes Enker. Treschow fortalte, at den Dag, han var bleven confirmeret, var han gaaet forbi Latinskolen, og at han tænkte da: «O, kunde Du blive en saadan Mand som Hersleb!« — Han fortalte ogsaa, at i Herslebs Tid var en høitstaaende Mand fra Kjøbenhavn