Side:Fridtjof Nansen, en bok for norsk ungdom.djvu/218

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
196

kunst har Nansen ikke unt stor veggplass her. Bare et par små skisser fra isen, over døren til Bpisestuen. — Men oppe i hans sovevœrelße hang 12—13 store tegninger og akvareller.

På galleriet et par større portrettmalerier, — fru Evas malerkunst.

Også dagligstuen kunde til tider oversvømmes av Nansens arbeide. selskapelighet blev der imidlertid mindre av efterhvert. Arbeidet slukte all tid.

Spisestuen, stor og dyp, med et eneste bredt vindu ut mot øst, mot et bredt gløtt gjennem skogen ned mot fjorden, mot Bygdøylandet. Alle veggene rundt et festlig verk av Werenskiold. — Den bergtagne.

Tilsist er vi igjen i hallen og synker ned i de dype stoler ved peisen. Vi er bergtatt av det vi liar sett. Et hjem, et arbeidssted, nvor alt er preget av sitt ophav. Og hvor tingene selv maner ham levende frem.

Ved peisen ner satt han den korte middagshvil, mens han nøt sin kaffe og en passiar. I denne hall har folk fra all verdens land møtt ham. Mange hadde noget på hjertet, og da strakte han sig langt. Det blev en nødvendig opgave a verge ham for overflødige besøk. En gang kom en flokk og ønsket å se ham. «Er dere ventet?» spurte fruen. Nei det var de ikke. Ja, så kunde det ikke nvtte. «Er det da så fint her, finere enn pa slottet?» «Ja,» lød svaret.


Nansens hjem er blitt nasjonaleiendom.

I et møte den 5. september 1930 hos swtsminister Joh. Ludw. Mowinckel blev der av interesserte borgere overr2kt Universitetets rektor et gavebrev på 100 000 kr. til innkjøp av Polhøgda. Det norske Videnskaps-Akademi nar overtatt eiendommen og N2nsens vidensk2pe- lige bibliotek og arkiv og andre etterladensk2per av almen interesse.