Side:Det norske Folks Historie 1-4-2.djvu/495

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
473
1308. Norske Stormænd.

rigste Modstandere; men det er ovenfor viist, at han synes at have været blandt dem, som strax ved Kong Haakons Tronbestigelse var ham imod, som maaskee havde en Haand med i Spillet ved den falske Margretes Fremtræden og som fik et Knæk ved Audun Hugleikssøns Henrettelse, samt at han allerede blev fængslet i 1302 og hensad en Stund, uvist hvor længe, paa Ragnhildarholms Slot; da man siden kun sjelden finder ham nævnt[1], er det klart, at han uagtet fine Kundskaber og sin vistnok ikke ringe Dygtighed dog ingen Tillid eller Yndest har kunnet naa hos Kongen; det er saaledes let forklarligt, at han sluttede sig til det Parti, som haabede at komme op ved Hertug Erik; ja det er endog ikke usandsynligt, at han allerede fra dennes første Fremtræden af har staaet i Forbindelse med ham, og at dette, som tidligere berørt, kan have været en medvirkende Grund til at Kongen lod ham fængsle i 1302. Lodin af Bakke synes aldrig at have hørt til Kongens nærmeste Raadgivere, men for det meste at have opholdt sig i fin Hjembygd Throndhjem; i 1293 paadrog han sig, som ovenfor berettet, tilligemed endeel andre throndhjemske. Herrer Kong Eriks Mishag i den Grad, at han blev lyst utlæg, og maatte opholde sig en Stund paa Island[2], men hvori han havde forbrudt sig, vides ikke; om han ej blev tagen til Naade før, saa stede det dog ved Kong Haakons Tronbestigelse, thi denne sendte ham i 1301 som Lagmand til Island, og uagtet Kongen maaskee ved hans Tilbagekomst i 1302 ytrede Misfornøjelse med hans Eftergivenhed, saa sees han dog ikke at have unddraget ham sin Tillid, endog da det fuldkomne Brud med Hertug Erik var skeet[3]. Fra de ældste og meest anseede Medlemmer af Aristokratiet kan Kongen saaledes neppe have mødt synderlig Modstand i Udførelsen af sine Planer. Disse gik, som man seer, ud paa at centralisere Magten mere end hidtil havde været Tilfældet, at bringe de kongelige Ombudsmænd i en større Afhængighed af Tronen og underkaste dem en nøjere Control, og fremfor alt at forebygge Muligheden

  1. Bjarne nævnes i Brev af 1ste Mai 1304 (Dipl. Norv. II. 73) og det foran Cantsleren, altsaa som Baron og vistnok Medlem af Raadet, samt i Brev af 10de Decbr. 1305 (Dipl. Norv. III. 61), ligeledes blandt Baronernes og Raadsherrernes Tal.
  2. Se ofv. S. 212.
  3. I Flatø-Annalerne staar der ved Beretningen om Hr. Lodins Tilbagekomst til Norge i 1302: „og blev han da hængt“; en aldeles urigtig Angivelse, hvilket noksom fremlyser deraf, at Lodin nævnes flere Aar efter; formodentlig have disse Ord i den Original, hvorefter Flatø-Annalerne ere skrevne, været tilføjede i Margen med Hensyn til Audun Hugleikssøn, der blev hængt i 1302, og ere af Flatø-Annalernes Skriver ved Skjødesløshed henførte til Lodin. Lodin af Bakke nævnes, som det vil sees, senest i 1309 som Kongens højtbetroede Mand i Throndhjem.