Side:Det norske Folks Historie 1-4-2.djvu/404

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
382
Haakon Magnussøn.

Jon Elg derimod, som herved havde faaet end flere Vaaben i Hænde mod ham, fortsatte sin Rejse til Rom[1].

Da Erkebiskoppen kom til Norge, havde man neppe endnu hørt noget om hvad der var skeet i Brügge, lige saa lidet som man havde erfaret noget yderligere fra Rom, og Erkebiskoppen kunde saaledes foregive at Paven havde skjenket ham Medhold, skjønt dette vel neppe fandt videre Tiltro, uden blandt hans egne Tilhængere[2]. Abbeden i Holm havde imidlertid, som man kunde vente, dømt til Chorsbrødrenes Fordeel og erklæret dem, der havde forgrebet sig paa dem, bannsatte. Herover herskede der stor Forbitrelse blandt Erkebiskoppens Tilhængere, og den rettede sig for en stor Deel, som man let kan forstaa, mod Abbeden. Ingjald, Chorsbroder i Hamar, saavel som en Prest ved Navn Audun, hvilke selv hørte til de Bannsatte, vare endog driftige nok til, da Abbeden den 29de October forrettede sin Andagt i Christkirken, at lade Dørene stænge for ham, da han vilde gaa ud igjen, og holde ham med Magt tilbage, indtil de havde faaet oplæst et Skrift for ham, som de havde med sig, formodentlig en Protest imod hans Dom. Da Erkebiskoppen paa denne Tid maa være kommen tilbage, vare de sandsynligviis derved blevne saa meget dristigere: maaskee det endog skede med hans Vidende og Vilje. Imidlertid kunde det vel neppe vare længe, inden Tildragelsen i Brügge rygtedes[3], og den mislige Stilling af Erkebiskoppens Sag blev bekjendt. Formodentlig maatte derfor Opholdet i Throndhjem være ham ubehageligt, og det lader til, at han den største Deel af Sommeren 1302 har opholdt sig hos Kongen. Ja det er endog ikke usandsynligt, at han ved Hjemkomsten til Norge om Høsten 1301 strax opsøgte Kongen og forblev hos ham i Bergen om Vintren, uden at drage til Nidaros. Saa meget er vist, at han enten om Vaaren eller Sommeren 1302 indviede den nye Apostelkirke, som Kong Magnus havde lagt Grundvolden til i sin Urtegaard, og som nu endelig var bleven færdig,

  1. Dipl. Norv. III. 48. Dette er en Beretning af Decanen i Brügge, dateret 19de Aug. 1301, om hele Sagen, med Indtagelse af de vexlede Skrivelser.
  2. I Laur. Saga, der er forfattet i en for Erkebiskoppen aldeles partisk Aand, staar der reent ud, „at han fik sin Heder tilbage“. Dette kan, som man af Actstykkerne seer, ej forholde lig saaledes; der var neppe engang Tid for Jørund til under sit Ophold i Paris at faa nogen Beskeed fra Paven. Han maa saaledes have foregivet en Usandhed, og derpaa betænkte han sig vel ligesaa lidet i Throndhjem, som han i Brügge betænkte sig paa at beskylde Jon Elg for Tyveri.
  3. Da Decanens Beretning allerede er dateret den itide August, blev den vel afsendt strax efter, og den kunde da allerede i September være kommen til Norge.