Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/365

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
337
Gautsk Nationalitet.

Sammensætningen af Hereds-Benævnelsen Svaðabú, en af Hedemarkens ypperste Egne (Ringsaker Prestegjeld), og naar alt kommer til alt, er vel endog „Svade“ paa sædvanlig Viis opstaaet af Svadabu, ikke omvendt. I alle Fald er Svade selv en aldeles mythisk Figur, der maaskee har været betragtet som Egnens Landvætte. Hans foregivne Svigerfader, Kong Eystein, maa derfor ogsaa bortfalde som historisk Personlighed, og han synes kun at være bleven til i Sagnet for at repræsentere den Konge-Æt, i hvilken Navnet Eystein senere var forherskende. Den historiske Tilværelse af Rolf i Berg synes derimod at være mindre tvivlsom. Fra ham udleder, som vi have seet, en islandsk Høvdingefamilie sin Herkomst. Bødvar hvite, Landnamsmand ved Alftefjord paa Sydøstkanten af Island, nedstammede ifølge Landnáma, fra Rolf af Berg i 10de Led, og disse Slægtled opregnes[1]. Men det maa vel merkes, at kun de yngre Bearbejdelser af Landnamsbogen sætte ham i Forbindelse med Svade Jøtun og med Nor; den ældste forfølger ikke Slægten videre opad. Man behøver derfor ikke bedre Vidnesbyrd om at Rolf, forsaavidt han har været en historisk Person, var den ældste Oplændingehøvding, Sagnet vidste at angive, end at han senere gjordes til en Søn af Egnens Landvætte, Svade Jotun. Beregner man Generationen opad fra Bødvar Hvite, falder Rolfs Levetid i Slutningen af det 6te og Begyndelsen af det 7de Aarhundrede, altsaa efter den Tid, fra hvilken vi allerede gjennem Jornandes have Efterretninger om Tilværelsen af de oplandske Riger[2]. Hvis forresten Sagnet om, at Rolf levede paa Hedemarken allerede før Nors Ankomst, skal have nogen Betydning, maa det være den, at han tilhørte den gautske, ikke den norrøne Stamme, og det samme maa da vel ogsaa siges om den Æt, der repræsenteredes af hiin ældgamle Kong Eystein paa Hedemarken. Naar vi altsaa erfare, at den historiske Eystein gjorde et Erobringstog til Thrøndelagen have vi her et af de Tilfælde, hvor det for en Tid er lykkets den gautske Nationalitet at faa Overhaand over den norrøne. Dette passer ogsaa godt dermed, at han som Halfdan Hvitbeins Svigerfader omtrent bliver samtidig med Harald Hildetand.

Det er ellers ikke stort, hvad man veed om Eystein. Han kaldes undertiden hinn ríki (d. e. den mægtige), undertiden hinn illi (d. e. den onde) undertiden hinn illráði (d. e. den ondskabsfulde). Alt vidner noksom om at han har været en mægtig, men listig og samvittighedsløs Erobrer. Fundinn Noregr vil vide, at han var Søn af Gudrød, Søn af Raum, Nors Søn

  1. Nemlig: Bødvar, Thorleif midlung, Bødvar Snæthrynia, Thorleif Hvalastuf, Aan, Ørn hyrna, Konge; Thore Konge, Svina-Bødvar, Karm Konge, Sølge Konge, Rolf af Berg, Svade Jøtun.
  2. Se ovenfor S. 92, se nedenfor S. 344.

Munch. Det norske Folks Historie. I.