Side:Dass - Samlede Skrifter 1.djvu/46

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
XXXIX

den Tid. Paa Velvansmoen havde de den og havde engang løſt Djævelen, men kunde ikke faa ham væk igjen. De for da afſted efter Herr Petter, og han var ſtrax i Veien. Da han var kommen paa Gaarden, tog han en Naal og ſtak et Hul i Vinduesblyet: der ſkulde han udigjennem. Men den anden vilde vride ſig unda. Han prøvede at lede op alle de gamle Synder, ſom Preſten havde .gjort, og vilde dermed fri ſig. „Du har ſtjaalet en Katkjesbok,“ ſagde Djevelen. „Den tog jeg for at drive ud dig,“ ſagde Herr Petter. „Saa har du ſtjaalet en Naal,“ ſagde Djævelen. „Den tog jeg for at gjøre Vei for dig,“ ſagde Preſten. Saa bad han, at han maatte faa fare op igjennem Muren; men nei, udigjennem Naalehullet maatte han, og da hørte de, hvor det pitred i ham[1].

Ligeſom i Selbu er Petter Daſs en lokaliſeret Sagnhelt paa Søndmøre. De fleſte Nordlandſke Sagn om ham gjenfindes der. Han kaldes der Herr Per og gjøres til Sognepreſt i Borgund. Han var engang fra Hovedſognet reiſt til en af Annexkirkerne. Da han før ſin Afreiſe havde glemt at binde Djevelen, ſaa kom denne, da Preſten var reiſt, til Preſtefruen og ſpurgte, hvad han ſkulde gjøre. Hun var ſaa ſnartænkt at bede ham øſe tomt Havet. Han tog ſtrax fat paa dette Arbeide og brugte en Jægt til Øſe. Da Herr Per kom fra Annexet, ſaa han i Fraſtand, at Søen røg og ſprudede noget ganſke forfærdelig Da ſkjønte han ſtrax, hvad der var paafærde; han lod Skydſen ſætte ſig iland, og ſaa blev der ſnart Stands med Øſingen[2].

  1. Disſe og flere Sagn om Herr Petter i „Segner fraa Bygdom“ 2 (fraa Selbu) S. 20 fgg. ſamt i O. Stv. Hanſens „Bygdefortælling. Optegnelſer fra Tydalen, Annex til Sælbu. Tromsø 1873.“
  2. Sagnet er mig ſaaledes meddelt af Kateket Bang; maaſke dog er ment Preſten Peter Strøm i Borgund, om hvem ſe L. Daae N. Bygdeſagn I 45 fg.