Side:Brandt - Forelæsninger over den norske Retshistorie 2.djvu/216

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

nogen Sag er saa tvivlsom, vigtig eller stor, at Lagmanden foraarsages at sætte den ind til Oslo, i hvilket Tilfælde dog samme Lagmand alligevel skal møde i Oslo og undervise de andre (Lagmænd) om Sammenhængen. Bestemmelsen gjentages saavel i hans fornyede Lensbrev af 1597 som i Jørgen Friis’s Lensbrev af 1601; men imidlertid var det ved Kgbr. 1 Aug. 1589 ubetinget forbudt enhver Lagmand at indsætte nogensomhelst Sag for Overlagtinget, inden han selv først har kjendt i samme med Lagretsmændene i sit Lagmandsdømme.

I Chr. IV. Lov og sednere i det 17de Aarh. forekommer disse Overlagting ikke mere. Sandsynligvis er de bortfaldne af sig selv, efter at Herredagene blev regelmæssigere afholdte, og Lagtingene mere og mere udelukkende Overinstanser. I Chr. IV. L. er begge Overlagtingene i Oslo: St. Pauli og St Hansdag blevne ordentlige Sessioner af Oslo Lagting; hvorimod Overlagtinget i Bergen St. Olafsdag ganske er bortfaldt, og det gamle Gulating ved St. Botolfsdag blevet eneste ordentlige Lagtingssession for hele Bergens Lagsogn.

§ 67.
Højesteret og Overhofretten. De kongelige Befalingsmænd.

Medens saavel Overlagtingenes som de enkelte Lagmænds Domme kande indankes for Kongen og hans Raad, se Kgbr. 4 18 Januar 1557 og Reces 1568 Art 1, var Herredagenes Domme i sig selv at betragte som Kongens egne Afgjørelser, og følgelig endelige. Men ligesom man oftere finder, at Parterne har indstevnt sine Sager for Kongen i Kjøbenhavn personlig, eller for de danske Herredage, der afholdtes hvert Aar, og hvor Kongen jevnlig selv præsiderede, – se saal. Kgbr. 25 Jan. 1586, – saaledes var det ogsaa selvfølgeligt, at en Herredagsdom, hvori Kongen ikke personlig havde deltaget, maatte kunne indstevnes for ham selv til Underkjendelse, jfr. Fr. I. Haandf. 1524 Art. 36, se og Kgbr. 10 Jan. 1563. Paa denne Maade kom de danske Herredage til at blive et Slags Appel-Instanser over de norske. – Efter Suverænitetens Indførelse blev denne højeste Dommermyndighed overdragen til en Afdeling af Statsraadet, nemlig Justitskollegiet