Side:Biologi for gymnasiet. 1. Botanik (Thekla Resvoll).pdf/51

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
41

Denne siden inneholder en illustrasjon som bør klippes ut og lastes opp til Commons.
Fig. 34. Selaginella.

Paa høire side storspore­huse,

paa venstre smaa­sporehuse.

[Storsporen spirer, før den endnu er traadt ud af sporehuset, og danner ved sin celle­kjernes delinger et cellevæv, som fylder spo­rens indre. Dette væv er forkimen. Naar sporen har forladt sporehuset, anlægges der archegonier paa forkimen, hvorefter spore­væggen brister, og den del af forkimen, som bærer archegonierne, træder frem af sporen.

I smaasporens indre dannes der paa samme maade en forkim, men denne bestaar kun af en eneste celle og udvikler kun ét antheridium. Naar antheridiets væg brister, bliver de med svingtraade forsynede sædceller fri og overføres ved vandets hjælp til arche­gonierne.]

Selaginella afviger fra de før­nævnte karsporeplanter derved, at dens forkim er meget mere reduceret og indesluttet i sporen.

Fossile karsporeplanter. Saavel af bregner som kraakefødder og snelder findes der talrige fossile rester.

Især synes kraakefødderne og snelderne at have havt en meget stor udbredelse, ligesom de synes at have naaet sin høieste udvikling i tidligere jordperioder, specielt i stenkulstiden.

I stenkullagene findes der rester af kjæmpemæssige trær, skjæltrær (lepidodendronarter) og segltrær (segillariaarter), med hvilke vore nulevende kraakefodarter er beslegtede.

Af sneldelignende planter er der ogsaa fundet trær med kjæmpemæssige dimensioner i stenkullagene.

Forverdenens kraakefod- og sneldetrær havde tykkelses­vekst og opfattes som overgangsformer mellem karsporeplan­terne og frøplanterne.


De planter, som hidindtil er beskrevne, hører alle til sporeplanterne (kryptogamerne).

Sporeplanterne omfatter, som vi har seet, meget for­skjelligartede planteformer, fra de enkleste, éncellede til de