Side:Biologi for gymnasiet. 1. Botanik (Thekla Resvoll).pdf/22

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
12

Spirogyra er en flercellet plante; de enkelte celler er cylindriske og er føiede sammen, saa planten faar et traad­lignende udseende.

Denne siden inneholder en illustrasjon som bør klippes ut og lastes opp til Commons.
Fig. 6. Celle af en

spirogyratraad, 200 gange forstørret.
p eggehvidekrystaller, om­kring hvilke stivelseskorn

afleires.

Den enkelte celle (fig. 6) har yderst en cellevæg, som bestaar af cellulose, der er en organisk forbindelse af kulhydraternes gruppe. Indenfor væggen er protoplas­maet, der ikke opfylder hele cellerummet, men danner et lag langs væggen. Indenfor protoplasmaet er cellesaften; denne er en klar vædske, der bestaar af vand med deri opløste organiske og uorganiske forbindelser. Gjennem cellesaften gaar der traade fra det omgivende protoplasma, og i disse traade har cellekjernen (k) sin plads.

Protoplasmaet indeholder foruden celle­kjernen ogsaa et eller flere grønne kloro­fyllegemer (ch); herved skiller spirogyra sig folgelig fra de planter, vi før har be­skrevet.

Klorofyllegemerne er baandformede, paa begge sider uregelmæssig takkede og snor sig skrueformig i protoplasmalaget. De bestaar af en grundmasse, som ligner proto­plasmaets, og af farvestoffer, hvoraf det vig­tigste er klorofyllet.

Næringsoptagelse. De stofter, som sammensætter spirogyracellerne, er af for­skjellig natur, dels organiske, dels uorganiske.

De organiske forbindelser er kulhy­drater, der bestaar af kulstof, surstof og vandstof, og eggehvidestoffer, der bestaar af kul­stof, kvælstof, surstof, vandstof, svovl og fosfor. De uorganiske forbindelser er salte af kalium, kalcium, magnesium og jern.

Alle de nævnte grundstoffer maa planten som næring optage udenfra; det nødvendige kulstof tager den fra luftens kulsyre, de øvrige stoffer fra det omgivende vand.