Side:Angaaende Forandringer i Lovgivningen om Husmænd.djvu/76

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Contracten, eller uhjemlet og til Huusbondens Skade benytter dennes Eiendom;

c) om han, trods Huusbondens foregaaende Advarsel, beholder til Huse paa Pladsen nogen uden Hjemmel af Forskrifterne i § 7 indtagen Inderst, eller nogen med Hjemmel af bemeldte § indtagen Inderst, der har gjort sig skyldig i noget saadant Forhold, som i denne § Litr. a, b og d er omhandlet, eller som har været anseet med Strafarbeide;
d) om han gjør sig skyldig i Tyverie eller bedragersk Adfærd mod Huusbonden, ved Mishandling af hans Creaturer, eller i andre Maader forsætlig tilføier eller søger at tilføie Huusbonden Skade, eller uagtet Advarsel ved grov Skjødesløshed, strafbar Omgang med Ild eller i andre Maader udsætter Huusbondens Eiendom for Fare;
e) om Huusmand, hvem det paahviler at forrette i Arbeide efter Tilsigelse, gjør sig skyldig i nogen Forbrydelse, hvorfor han hensættes til Strafarbeide, eller om anden Huusmand hensættes til Strafarbeide for længere Tid end 2 Aar, eller hensættes til Strafarbeide for nogen Forbrydelse, der vidner om uretskaffen eller farlig Tænkemaade.

Fæstet forbrydes ligeledes, om Huusmandens Hustru gjør sig skyldig i saadant Forhold, som ovenfor under Litr. a, b, c og d er omhandlet.

For Unøiagtighed i Afgiftens Erlæggelse forbrydes ikke Fæstet, medmindre der hengaaer 6 Maaneder over den fastsatte Tid, forinden Afgiften betales.

§ 10.

Ved at bedømme, hvorvidt Fæstet bør forbrydes, bør Dommeren tage Hensyn til, hvorvidt Huusbonden eller dennes Hustru eller Den, som staaer i Huusbonds Sted, kan ansees ved misligt Forhold fra sin Side, saasom ved utilbørlig eller voldsom Adfærd, uforsvarligt Kosthold, utilbørlig Undladelse af at udbetale Huusmanden hans Tilgodehavende, vilkaarlig Indskrænkning af hans Rettigheder eller i andre Maader, at have givet Anledning til det Paaankede.

§ 11.

Opsigelse er i Tilfælde af Fæstes Forbrydelse ufornøden; og er Huusmanden i saadant Tilfælde ikke berettiget til at vedblive Pladsens Besiddelse indtil Faredag. Ellers maa mellem Huusbond og Huusmand Opsigelse finde Sted inden 29de September; og Fraflyttelsestiden eller Faredag for Huusmænd er den itide April.

§ 12.

Naar en Huusmand, der har havt Fæste paa bestemt Aaremaal eller paa Opsigelse, maa fravige Pladsen paa Grund af Opsigelse fra Huusbondens Side, tilkommer han Erstatning for den Forøgelse af Pladsens Værdie, der maatte være en Følge af Forbedringer, som han kan oplyse at have foretaget enten ved Jordveien eller Huusbonden tilhørende Bygninger paa Pladsen, og som kunne antages at ville forøge Huusbondens Indtægt i Tilfælde af ny Bortfæstning. Ved Afgjørelsen af Spørgsmaalet, om der tilkommer Huusmanden nogen Godtgjørelse, og i saa Fald ved Fastsættelsen af dennes Størrelse, bliver at tage i Betragtning, hvorvidt det ved Bestemmelsen af Vederlaget for Pladsens Besiddelse kan skjønnes i sin Tid at være blevet taget Hensyn til Nødvendigheden af Forbedringer, eller hvorvidt Huusmanden, ved i længere Tid at have besiddet Pladsen, har erholdt Erstatning for disse.

Har Huusmanden med Huusbondens Minde opført noget Huus paa Pladsen, eller afkjøbt den forrige Bruger af Pladsen noget saadant, bør Huusbonden, om ikke anderledes mellem ham og Huusmanden ved skriftlig Contract er fastsat, naar Fæstet af hvilkensomhelst Grund ophører, give Huusmanden eller dennes Bo eller Arvinger en billig Godtgjørelse for deslige Huse, mod at de tilfalde Pladsen. Denne Pligt paaligger dog kun Huusbonden, forsaavidt Husene for Pladsen skjønnes nyttige eller nødvendige, og den Godtgjørelse, der kan kræves, strækker sig ikke til Mere end Beløbet af den Forøgelse, Pladsens Værdie ved dem kan ansees at have modtaget, ligesom det ved dens Ansættelse skal tages i Betragtning, om Tømmeret er taget i Huusbondens Skov eller af ham leveret. Vil Huusmanden ikke benytte den her omhandlede Ret mod Huusbonden, staaer det ham frit for inden den i L. 3—14—32 fastsatte Tid at bortflytte saadant Huus, som ovenfor er omhandlet, dog ikkun saafremt Tømmeret til samme ei er taget af Huusbondens Skov eller af Huusbonden leveret; thi i dette Tilfælde, saavelsom om Bortflyttelsen ikke skeer inden lovbefalet Tid, kan Huusbonden forlange, at der i Henseende til Huset skal forholdes som ovenfor er sagt.

I Mangel af mindelig Overeenskomst bestemmes saadan Godtgjørelse, som i nærværende s omhandles, ved Skjøn af tvende uvillige Mænd, der opnævnes af Fogden uden Betaling. I Tilfælde