Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/456

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

er kommet sydfra, men til den nordøstlige del er det kommet nordfra. Det staar i forbindelse med jordrotationen, som har en tendens til at bøie strømmene til venstre paa den sydlige halvkule. Det bundvand som kommer sydfra gaar til venstre, altsaa til den sydamerikanske side, det som kommer nordfra gaar ogsaa til venstre, altsaa til den afrikanske side.

Saltgehaltene avtar ogsaa fra overflatelaget og nedover til en 600—800 m., hvor de bare er noget over 34 ‰, men under 34,5‰; dypere ned stiger de til omkring 34,7‰ i det bundvand, som er kommet søndenifra, og til omkring 34,9 ‰ i det som er kommet fra Nordatlanterhavet.

Vi nævnte, at Benguela-strømmen er koldere og mindre salt i overflaten end den Brasilianske strøm. Det samme finder man ogsaa i de deler av strømmene, som ligger under overflaten. Det fremgaar tydelig av den figur (fig. 9), som viser temperaturfordelingen paa station 32 i Benguela-strømmen og paa station 60 i den Brasilianske strøm, i de forskjellige dybder ned til 500 m. var det mellem 5° og 7° C. koldere i det første end i den sidste. Længer ned blev forskjellen mindre, og i 1000 m. var det bare en forskjel paa et par tiendedels grad.

Den næste figur (fig. 10) viser en tilsvarende forskjel i saltgehaltene; i de øverste par hundrede m. var vandet omkring 1‰ saltere i den Brasilianske strøm end i Benguela-strømmen. Begge disse strømmer holder sig til de øvre vandlag, den første gaar sandsynligvis ned til henimot 1000 m., mens den sidste ikke naar til stort mer end 500 m. under vandflaten. Under begge strømmene blir saa forholdene temmelig ensartede, der er der heller ikke nogen nævneværdig forskjel i saltgehalt.