Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/424

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest

meget kraftig vaaben, som letvint kan knække en arm. Vil man den tillivs, er det lettest at foreta angrepet bakfra. Med et raskt tak gripes samtidig om begge luffer, hvorefter de bøies bakover og ned mot ryggen; dermed er kampen avgjort.

Den lille Adélie er altid komisk. Overfor en flok av disse smaa vigtigperer er selv en noksaa grætten iagttager nødt til at briste i latter. I de første uker av vort ophold i Hvalbugten, mens vi endnu drev paa med losningen, var det altid en kjærkommen adspredelse, naar en flok Adéliepingviner, paa et dusin stykker eller saa, pludselig og som paa kommando jumpet op av vandet for der paa i nogen øieblikke at bli sittende stive av forundring over alt det merkværdige de saa. Efter at være kommet sig over den første overraskelse, dukket de gjerne med det samme tilsjøs, men deres utprægede nysgjerrighet drev dem snart tilbake; alt det nye og rare maatte tages i nærmere øiesyn.

I motsætning til deres rolige og beherskede slegtning, Keiserpingvinen, hadde disse smaa, vevre tingester et overordentlig hidsig temperament, som gjorde, at sinnet løp av med dem, saasnart der blev foretat den aller ringeste indblanding i deres anliggender, noget som naturligvis kun bidrog til at gjøre dem end mere morsomme.

Pingvinene er trækfugler; vinteren tilbringer de paa de forskjellige smaa øgrupper, som findes spredt rundt i Syd-havet; ved vaarens frembrud begir de sig ned til Antarktika, hvor de paa steder, hvor der er bart land, har sine bestemte rugepladse. De er i besiddelse av en utpræget vandrelyst, og saasnart ungene er vokset til begir de sig, store og smaa, paa reiser. Det var bare paa disse