Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/379

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


Paa grund av al denne seilslitning har Rønne hele tiden, baade i sjøen og i Buenos Ayres, været optat med at sy og lappe seil, da der av dem, som bruktes, ikke var mere end likene igjen, og da vi paa den kommende tur til isbarrieren maatte ha absolut første klasses saker i „The roaring forties”.

Den 30. juni 1911 er en merkedag i „Fram”s historie; den dag skar vi nemlig vor kurs fra Norge til isbarrieren, og „Fram” hadde saaledes fuldført sin første jordomseiling. Bravo, „Fram”! Det er godt gjort av dig, specielt efter den daarlige attest, du har faat som seiler og sjøskute. Vi hadde i den anledning en bedre middag, og „Fram” blev av samtlige tilstedeværende gratulert med vel utført job.

Om aftenen den 29. juli passertes St. Helena. Det er første gang, jeg har set denne historiske ø. Ganske underlig var det at tænke paa, at „aartusenets største aand”, som en forfatter har kaldt Napoleon, skulde ende sit rastløse liv paa denne i det sydlige Atlanterhav saa ensomt beliggende ø.

Den 12. august, da det lysnet om morgenen, fik vi de smaa øer Martin Vaz isigte forut, og litt senere ogsaa South Trinidad (i 1910 passertes denne ø den 16. oktober). Der blev tat en kontrol av kronometrene, som forøvrig viste sig at være rigtige. Fra 12 til 2 eftermiddag, mens vi laa stille og tok vore daglige oceanografiske observationer, kom en seiler op i nord og laa bidevind sydover. Den holdt ned paa os og heiste flag og vi vekslet den almindelige hilsen; det var en norsk bark paa vei til Australien. Vi saa forresten ikke mere end 4 à 5