Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/289

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

sjøis. Paa østsiden saaes barrierekanten at fortsætte nordover, som avmerket i kaptein Scotts kart; men ingen antydning til bart land var at øine paa den kant.

Efter at ha bygget en to meter høi snevarde paa toppen fik vi igjen skiene paa benene, og i susende fart bar det saa utover kollens østre skraaning. Paa denne side var det mulig at komme ned paa sletten nordenfor stupet, og denne adkomst benyttet vi os av. Set nedenfra tok fjeldkammen sig helt storartet ut med en lodret styrtning paa omtrent 1000 fot. Væggen var isklædt op til en høide av ca. 100 fot, og denne omstændighet truet med at bli en slem hindring for adgangen til at faa prøver av stenartene. Paa et enkelt sted stak der dog foran selve hovedmuren op en 250 fot høi nunatak, og denne var der ingen synderlig vanskelighet med at komme op paa.

En ganske ordinær utseende stenur pleier vanligvis ikke at bli regnet blandt de ting, som i særlig grad formaar at fengsle et menneskelig øies opmerksomhet. Allikevel blev vi tre staaende og stirre, som om det skulde være noget rigtig ekstra vakkert og interessant vi hadde foran os. Forklaringen blir ganske enkel, naar man erindrer det gamle ord om forandringen, som altid fryder. En sjømand, som i maanedsvis ikke har set andet end himmel og hav, vil fortape sig i at betragte en liten holme, la den være aldrig saa gold og øde. Det er dog land. For os, som nu i løpet av næsten et aar hadde stirret os fordærvet paa en blændende hvit uendelighet av sne og is, var det en ren oplevelse igjen at se en stump jordskorpe. At stumpen var saa fattig og mager som vel mulig, kom foreløbig ikke i betragtning.