Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/280

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

For mit eget vedkommende saa jeg mig siden bedre for, og skjønt der var en mængde stygge revner opover den resterende del av stigningen, kom vi over dem alle uten videre eventyr.

Saa ubehagelige som disse sprækker er, indebærer de dog ingen direkte fare, saa længe veiret er sigtbart og belysningen gunstig. Man vil da av overflatens utseende kunde slutte sig til, om der er fare paa ferde: og ser man først sprækker, vil der altid kunne lindes en brukbar overgang. Noget anderledes stiller det sig i taake, snefok, eller naar belysningen er slik, at de smaa ujevnheter, som markerer sprækkens løp, ikke kan sees. Det sidste er meget ofte tilfælde i overskyet veir. Paa den absolut hvite flate vil da selv en noksaa stor forhøining ikke merkes, før man snubler over den. Under saadanne forhold er det sikrest at føle sig frem med skistaven; men den fremgangsmaate er dog mere brydsom end effektiv.

Utpaa dagen den 28de var det slut med stigningen og dermed ogsaa sprækkene. Vinden løide helt av, og det blindende fok efterfulgtes av klart solskin. Vi var nu kommet saapas tilveirs, at sjøen kunde øines langt i nord vest. Under kulingen var der drevet en masse is sydover, saa der paa lang avstand intet frit vand var at se, men derimot et stort antal svære isfjeld. Efter kimmingens avstand gisset vi høiden til ca. 1 000 fot, og hypsometerbestemmelsen om aftenen viste, at gisningen var paa det nærmeste rigtig.

29. november. Ønskeveir og ønskeføre ved opbruddet om morgenen; foran os hadde vi et jevnt plataa, hvor det saa ut til at være ganske frit for ubehagelige hindringer. Da der gjordes holdt for middagsobservationen, viste