Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/121

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest

at de ikke alene spilte en meget vigtig rolle, men muligens den vigtigste paa vor sydpolsfærd. Mange ganger færdedes vi over strækninger saa opsprukne og forstyrrede, at det vilde ha været en umulighet at komme over tilfots. Skienes fordel i den dype, løse sne behøver jeg neppe at gaa ind paa.

Efter en to timers marsj fremover besluttet vi os til at vende tilbake. Fra den høidekam, vi da stod paa, saa terrænget videre fremover mere lovende ut end paa længe. Men vi var saa ofte blit skuffet her paa bræen, at vi nu for alvor var blit skeptiske. Hvor ofte hadde vi ikke f. eks. trodd, at vore prøvelser var tilende, bare vi kom bak den eller den bølgedannelse, og at veien videre mot syd laa aapen og fri, — for saa bare at række frem til stedet og finde, at terrænget bak kammen var om mulig endnu værre, end hvad der før var budt os. Men denne gang var det likesom vi følte seier i luften. Formationene syntes at love det, men var vi ikke saa ofte blit lurt av disse formationer, at vi nu ikke burde ofre dem en tanke længere? Var det instinktet, som muligens sa os det? Jeg vet ikke, men sikkert er det, at Hanssen og jeg blev enige om, som vi stod der og drøftet utsigtene, at bakom den længst bortliggende kam der vilde vi beseire bræen. Vi hadde en glubende lyst til at kikke bort om den, men veien rundt de mange revner var lang, og — lad mig likesaagodt tilstaa det — vi begyndte at bli trætte.

Tilbakeveien gik nedover og tok ikke lang tid, og snart kunde vi meddele vore kamerater, at utsigtene for morgendagen var meget lovende. Hassel hadde i mellemtiden maalt Nilsenfjeldet og fundet ut, at det var 15,000 fot over havet.