Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/118

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest

paa bræen saa fine som de var. Vore isbrodder hadde vi lagt igjen paa „Slagteren”, saa hvis vi hadde fundet blank is istedetfor et fast godt snelag, som det vi nu hadde, saa vilde det skaffet os meget bryderi. Op — stadig op mellem uhyre bæst av sprækker og revner, op til hundrevis av fot brede og muligens tusenvis av fot dype. Det saa sandelig ikke lyst ut for fremkomst. Saa langt vi kunde se i kursretningen, taarnet den ene svære ryg sig op over den anden og skjulte paa baksiden disse svære brede gap, som alle maatte omgaaes.

Vi gik fremover — stadig fremover, om end veien omkring var baade lang og besværlig. Vi hadde ikke bræline paa denne gang, da forstyrrelsene var saa synlige, at man vanskelig kunde gaa ut i dem. Det viste sig dog ved flere anledninger, at linen vilde ha været paa sin plads. Vi skulde netop til at krydse over en av de mange rygger, — overflaten saa her hel og fin ut, — da et stort stykke brast like under den bakre halvpart av Hanssens ski. Vi kunde ikke andet end unde os den fornøielse at kikke ned i hullet. Synet var ikke indbydende, og vi blev enige om at undgaa dette sted, naar vi kom med vore hunder og slæder.

Daglig hadde vi anledning til at prise vore ski. Vi spurte hverandre ofte, hvor vi mon nu vilde ha været uten disse fortrinlige plag. Svaret blev for det meste: Sandsynligvis paa bunden av en eller anden spræk eller et hul. Allerede ved læsningen av de forskjellige beretninger om barrierens utseende og beskaffenhet stod det klart for alle os, som var født og opdraget med ski paa benene, at disse maatte ansees for uundværlige. Denne opfatning blev styrket for hver dag, og det er ikke for meget at si