Side:Kvartalshilsen (Kvinnelige misjonsarbeidere). 1911 Vol. 4 Nr. 1.pdf/6

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
6
K. M. A. Kvartalshilsen
Nr. 1

skal engang høstens dage komme, om vi saar i tro og arbeider i tro.

Fra en anden landsby kom ogsaa en lærer forat be om hjælp til skole, og hr. Dobbeler og jeg red derhen. Der var en saadan nød — en mængde hus ødelagt. En hel del nøkne, elendige barn flokkedes om os. Man fik saadan lyst til at begynde en skole for alle disse smaa, der vokser op uten at faa høre noget om Jesus. En mand i landsbyen vilde gjerne gi et værelse til skole, saa da var det blot læreren at underholde; han maa ha 12 lira =130 kr. om aaret.

Gregorianerne underholder nok mange lærere, men der er saamange landsbyer, at de kan ikke naa alle. Bed ogsaa særlig om evangelister og lærere for Sassunegnen, der ser det haabløst ut. Vor prest i Hawadorig var en tur deroppe ivaares, og han fortalte meget. I en landsby bodde de i bjergkløfter, de hadde ingen hus. Om vinteren spredte de sig i forskjellige landsbyer forat faa ly over hodet. Mange steder forstod de ham ikke, skjønt han talte saa enkelt som mulig. Han hadde været i de længst bortliggende landsbyer oppe i vilde bjergtrakter, hvor det var umulig at ride, ja, selv tilfots var det vanskelig nok. Alle var de meget gjestfrie, men forfærdelig fattige, ofte var det vanskelig nok at faa noget at ligge paa eller spiselig føde, mange levet paa græs.



Kvindelige missionærers
utdannelse.


Ved verdenskonferancen i Edinburgh isommer blev der ifølge referaterne slaat meget sterkt til lyd for de kvindelige missionærers utdannelse. Bestyrerinden for „Women’s Training College“ i Edinburgh, Miss Annie Small, nøt den ære at sitte i Edinburg-kommissionen for missionsutdannelse, og i rapport 5, side 250 til 252 gjør hun rede for sin skoles ledende principper. Ved konferansen blev der bl. a. uttalt følgende:

„Hedningeverdenen vindes ikke for Kristus, saalænge det maalbevisste angrep kun rettes mot mændene. Den hedenske kvindeverden er en saadan hindring for evangeliet, at der maa rettes et likesaa maalbevisst og planmæssig angrep mot den. Men dertil kan kun brukes kvinder. Missionen kalder derfor sterkt paa vor tids selvstændige kvinde, som kan ta arbeidet op side om side med manden. Fuld likestillethet, fuld jevnbyrdighet mellem kvinde og mand i arbeidet, det er, hvad missionsproblemet nu kræver.“ Men da kræves der ogsaa en anden utdannelse for de kvindelige missionærer, end de hittil har faat.

I vort land har vi to missionsskoler for mænd, men ingen for kvinder. Mange av de kvinder, som i aarenes løp er gaat ut som missionær, er gaat ut uten nogen speciel utdannelse som missionærer. Andre var kanske sykepleier sker eller lærerinder herhjemme, og reiste saa ut til et lignende arbeide der ute. De gjorde bruk av den ut dannelse, de hadde; men følte dog altid saart savnet av en speciel utdannelse for missionen. At være lærerinde her hjemme, og være lærerinde der ute, blir ikke rigtig det samme.

Avdøde fru Bolette Gjør forsøkte at slaa til lyd for nødvendigheten av en speciel utdannelse ogsaa for kvindelige missionærer; og resultatet blev en damekomité i Kristiania, som i ti aar har arbeidet for dette. Der er ved dens bestræpelser utdannet 8 kvindelige missionærer, som alle er i arbeide i Det norske missionsselskaps tjeneste. Dette damekomiteens arbeide er ved en generalforsamlingsbeslutning dette aar blit et led av Det norske missionsselskaps arbeide, idet damekomiteens medlem mer hvert 3die aar vælges av hovedbestyrelse efter forslag av Kristiania kredsbestyrelse. Som regel holdes der et kursus andethvert aar i Kristiania