Side:Kvartalshilsen (Kvinnelige misjonsarbeidere). 1911 Vol. 4 Nr. 1.pdf/5

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
Nr.1
K. M. A. Kvartalshilsen
5

frem, indstallerte de mig i skolestuen, som var noksaa ren og hadde tre smaa vinduer oppe under taket. De laget speilegg og kaffe til mig og gjorde hvad de kunde forat jeg skulde ha det godt. Stedets lærer og ældste var meget snilde, ja selv den øverste revolutionære var saa venlig og god at vi blev rigtig gode venner. Om aftenen da jeg skulde gaa tilsengs, sa han: „Du kan sove trygt, for jeg vaaker,“ dermed slog han sig paa brystet, viste mig sine patroner og geværet og følte saa ret sin egen styrke. Jeg sa: „Baron Houdhan, jeg staar under en høiere beskyttelse end din“, og pekte dermed op mot himmelen, „du behøver ikke at vaake, jeg er slet ikke bange for kurderne.“ „Vel“ sa han, „men Gud har sine midler og jeg vil vaake inat, saa intet vondt skal tilstøte dig.“ Denne revolutionære tror paa Gud og vilde gjerne ind paa aandelige ting; læreren og jeg blev sittende forat tale med ham og tilslut holdt jeg andagt og bad med dem. Næste dag holdt jeg poliklinik i skolestuen, hvor jeg behandlet 50 syke saa jeg tilslut blev helt træt og maatte be dem lave mig en kop te. — Den syke unge mands tilstand var haapløs, saa jeg kunde ikke hjælpe ham, men talte og bad med ham. Om eftermiddagen kom ogsaa en meget rik kurdisk kvinde, som jeg maatte undersøke og gi medicin og om aftenen var jeg tilstede ved deres gudstjeneste i kirken, og presten bad mig om at tale bakefter. Jeg hadde sagt ham at jeg hellere vilde samle kvinderne i skolestuen, da jeg tænkte at de kanske ikke likte om jeg talte i kirken, men presten vilde endelig og han med flere andre mænd blev ogsaa igjen. Den kjære, trofaste Herre gav mig saadan frimodighet den aften. Min tekst gav han mig ogsaa: Matth. 6. 33: Søk først Guds rike og hans retfærdighet. Der var propfuldt, vel 200—300 kvinder, og de lyttet alle saa opmerksomt og lot til at forstaa saa godt, saa jeg var meget taknemmelig, og tror at Herren velsignet den stund for flere. Baron Hordhan sa siden til mig, at Herren glædet sig sig over den aften i kirken. Jeg forærte ham ogsaa et nytestamente, som han var glad ved at faa. Næste morgen red vi hjemover. Vi maatte ogsaa da stanse i etpar landsbyer forat se til syke. Imellem holdt de paa veien min hest an, forat jeg skulde se deres øine eller gi dem raad for dette eller hint, ja, en gut kom sogar og spurte, om jeg ikke kunde kurere en av bøflernes øine.

I en landsby mottok skolebarna mig med sang — rettere sagt brøl — men meningen var god. Jeg maatte da av forat se skolestuen og hilse paa stedets fornemste mænd. De vilde nok gjerne ha bøker til barna, og det saa det ogsaa ut til, at de trængte saare til; jeg vilde gjerne git dem, om jeg hadde hat midler ihænde. Paa denne tur lærte jeg at forstaa, av hvilken nytte det er at ha skoler, selv om barna kun lærer det allernødvendigste, for da er det bakefter langt lettere at indvirke paa dem.

I alle disse landsbyer var jeg forbauset over, hvor godt de forstod mig, ja, selv kvinderne forstod boksproget, og det var derfor let at tale med dem. Om Herren lægger det paa nogen av vennernes hjerte at yde bidrag til landsbyskolerne, saa vilde det bane vei for evangeliet.

Senere. For et par dage siden hadde jeg besøk av baron Hordhan og lærerne fra Ardonk, og gav jeg dem en hel del skolebøker, testamenter og andre gode bøker med, hvorfor de var meget taknemlige. De siger, jeg maa ikke glemme dem, men der maa være et baand os imellem, og det vil jeg ogsaa saa gjerne, var saa taknemlig for disse aapne døre. Vil ikke ogsaa I, kjære venner, bede for alle disse lands byer?

Jak. 5, 7. Dette ord av Herren blev saa stort for min sjæl forleden. Hvor det gjælder at vente i taalmodighet, indtil Herren sender regn og „jorden“ gir sin frugt. — Ogsaa i disse egne