Beretning om den danske, den norske og den svenske forening «Nordens» virksomhed i 1921/Møder

Fra Wikikilden

Nordiske Møder og gensidige Besøg.

Det store nordiske Møde i Herthadalen den 6. Juli. I Tilslutning til de nordiske Interparlamentarikeres Møde i København den 4. og 5. Juli havde den danske Forening den 6. Juli arrangeret et nordisk Folkemøde paa den gamle historiske Festplads i Herthadalen ved Roskilde. Tidlig om Morgenen medte et Vogntog af ca. 60 Automobiler i Christiansborg Slotsgaard for at føre Deltagerne fra det interparlamentariske Stævne, Deltagerne i det første skandinaviske Erhverskursus og Repræsentanter fra Foreningen »Norden« gennem Nordsjællands naturskønne Egne til Roskilde. Efter en vellykket og smuk ca. 100 Kilometer lang Bilfaerd, ankom Vogntoget til det flagsmykkede Roskilde, hvor det blev modtaget af det samlede Byraad med Borgmesteren i Spidsen, der i en kort og hjertelig Tale fra Raadhustrappen bød de norske og svenske Geester Velkommen. Efter et interessant Besøg i Domkirken og efter en kort Frokostpause, kørte man videre til Herthadalen, hvor henimod 10,000 sjællandske Bønder og Borgere havde lejret sig i den skønne Dal.

Vægtige og lødige Ord blev der her talt af tre af de nordiske Landes Statsmaend, Hjalmar Branting, Gunnar Knudsen og Niels Neergaard. Der var mindre Lyrik og mere Realitet i de Ord, der blev talt, end det ellers er Tilfældet ved saadanne Møder, men det Stormbrus af begejstret Hyldest, der slog de tre Talere i Møde, vidnede om, at Ordene fandt Genklang hos den danske Borger og Bonde.. De tre Nationalsange blev afsunget, og begejstrede Leveraab hilste den danske Forenings Formand, Generaldirektør Michael Koefoeds afsluttende Tale for Fremtidens nordiske Samarbejde.

Efter Afslutningen af Mødet, var Interparlamentarikerne indbudt til The hos Lensgreve Holstein Ledreborg paa Ledreborg Slot, hvorefter Biltoget atter gik mod København.

Som detanfdet betydningsfulde Made maa omtales det af den sydsvenske Kreds arrangerede Møde i Lund og Malmö Lørdag den 28. Maj, hvortil Kredsen havde indbudt ca. 40 Medlemmer af Københavns Magistrat og Borgerrepræsentation med Borgmester Jensen i Spidsen og ea. 60 Medlemmer af »Norden«s Repræsentantskab med den danske Forenings Formand, Generaldirektør Michael Koefoed som Leder. Dette Møde maa betegnes som en Succes fra først til sidst. Ved de danske Gæsters Ankomst om Morgenen til Malmö blev de modtaget af den sydsvenske Kreds Bestyrelse med dens Formand, Landshøvdingen greve R. Dela Gardie i Spidsen. Efter en kort Modtagelse blev Deltagerne placeret i 50 paa Havnepladsen ventende Biler, hvorefter Biltoget satte sig i Bevægelse og førte Deltagerne gennem den flagsmykkede By og det skønne skaanske Land- skab til Udflugtstedet Bjärred ved Øresund.

Efter en Times Frokostpause gik Turen videre til Lund, hvor Prorektor, Professor A. Moberg bød de danske Gæster Velkommen i en smuk Tale i Universitetets Aula. Efter et kort Foredrag af Professor O. Rydbeck om Lunds Domkirkes Historie, var der tilstaaet en Time til et interessant Besøg i Domkirken, hvorefter Biltoget kørte tilbage til Malmö. Her samledes Deltagerne til en smuk Orgelkoncert i St. Petri Kirke af Musikdirektør A. Boberg og med Sang af den danske Koneert- sangerinde Fru Karstens. Dagen sluttede med en Fællesspisning, hvori de danske Deltagere mødtes med ca. 200 Medlemmer af den svenske F orening, og hvor der blev udvekslet forskellige Taler. Den svenske Forenings Formand Greve Dela Gardie indledede med et motiveret Leve for den svenske og danske Konge, Generaldirektør Michael Koefoed bragte den svenske Forening de danske Gæsters Tak i en Tale for den svenske Forening. Borgmester Jensen fra København talte for Malmö By og Borger og Borgmästaren J. Baath fra Huaalsingborg for Udviklingen af Samarbejdet mellem Skåne og Sjælland. Endnu flere Taler blev holdt, og efter Bordet samledes Svenske og Danske til en Times fornöjeligt Samvær. Sent paa Aftenen stod den svenske Færge ud af Malmø Havn, og Hurraraab for Sverige og Danmark lød fra Dæk og Kaj.

Foruden disse to Møder har der i Sommeren og Efteraaret af andre Foreninger og Institutioner været foretaget nogle gensidige Besøg, der her kortelig bør omtales, idet Foreningernes Sekretariater har været behjeelpelig med Arrangementet heraf. Saaledes modtog den danske Forening i København d. 7. og 8. Juni et Besfag af ca. 300 svenske Haandværkere, der fra den skånske »Kulturmässa« i Malmö under Ledelse af Generaldirektör K. A. Fryxell tog over Sundet for i 2 Dage at studere forskellige industrielle Virksomheder, Teknologisk Institut og forskellige Kunstsamlinger i København. Den danske Forenings Sekretariat fik her den Opgave at sørge for Indkvartering, arrangere Besøg og Modtagelse paa de forskellige Institutioner, Bespisning m. m.

Den 5. August blev som et Led i Danmarks Lærerforenings 8. Skolemøde i København foretageten Udflugt af ca. 600 Lærere og Lærerinder til Lund. Sekretariatet for sydsvenske Kreds havde der paataget sig Arrangementet med at sørge for Ekstratog, Bespisning og arrangere Besøg i Domkirken, paa det kulturhistoriske Museum m. m.

Efter Indbydelse fra den svenske Forening deltog 10 norske og danske kommunale Embedsmænd i den af Institutet för socialpolitisk och kommunal forskning och utbildning anordnede kommunala vecka i Stockholm (9-24 September). Gennem Deltagelse i Forelæsninger; Demonstrationer og Besøg paa forskellige kommunale Institutioner modtog Deltagerne et godt Indblik i moderne svensk Kommunal-Forvaltning. (Se Artiklen Aarb. S. 52).

Sluttelig skal nævnes et Besøg i Lund den 10. og 11. December af ca. 40 unge danske Piger fra Frk. Ingwersen og Ellbrechts Gymnasium i København, der under Ledelgse aft Rektoren, Frk. Ingwersen, opførte Brudstykker af Oehlenschlägers Sct. Hans Aftens Spil paa Akademiska Förenings Teater for en flerehundredtallig Kreds af Borgere, Studenter og Gymnasieelever i Lund.

»Norden«s Kontorers Oplysningsvirksomhed.

Lige fra de tre Foreningers Stiftelse har Opmærksomheden været rettet paa Sporgsmaalet om Kontorernes Oplysningsvirksomhed, det har stadig staaet paa Dagsordenen ved Delegeretmøderne, og der har her altid været fuld Enighed om at fremme denne Virksomhed saa meget som muligt. Den første Opgave paa dette Felt er naturligt Samarbejdet med Pressen, og for at udvide denne Gren af Oplysningsvirksomheden har det flere Grange Været drøftet indenfor Foreningerne at søge ansat ved Kontorerne faste Presseombud fra Nabolandene, der skulde holde Pressen i deres eget Land underrettet om Begivenheder og Forhold i Nabolandene, der kunde Være af Betydning, og samtidig forsyne Nabolandenes Presse med lignende Oplysninger. Af Hensyn til de store Udgifter, der er forbundne hermed, er dette Spørgsmaal foreløbig stillet i Bero, uden at Tanken derfor er opgivet.

Som et vigtigt Led i Oplysningsarbejdet paa Kontorerne skal nævnes det ret betydelige Arbejde, der gøres med at indsamle Oplysninger om alt, hvad der fremkommer og foregaar i de tre Lande paa det nordiske Samarbejdes Omraade. Der forefindes nu en ret betydelig Samling af Oplysninger fra Tidsskrifter, Aviser og Publikationer m. m., som staar til Raadighed for dem, der ønsker at søge Oplysning om nordiske Forhold. Endvidere er Kontorerne paa den svenske Forenings Initiativ begyndt at infdhente Oplysninger fra forskellige Organisationer, Foreninger, Selskaber o. a., der har nordisk Samarbejde paa deres Program, for derigennem at kunne skabe en aarlig Oversigt over de Møder og Kongresser, der paataenkes afholdt i Aarets Løb for derved at søge undgaaet at saadanne Møder - og der holdes mange - kommer i Vejen for hverandre. Desuden er det Kontorernes Hensigt med Indhentning af disse Oplysninger at stille sig til Disposition for de Organisationer, der paatænker Afholdelse af Moder, ved at fremskaffe Oplysninger, der kan vaere til Nytte ved Planlæggelsen og iøvrigt hjælpe med Raad og Daad. For det danske Kontors Vedkommende har man i saa Henseende søgt at være til Nytte ved at stille Arbejdskraft og Ledelse til Disposition ved Arrangement af Indkvartering af Deltagere ved Stævner og Kongresser.

Foruden disse nævnte Opgaver forekommer der naturligvis en Mængde andre, hvor Foreningerne yder deres Bistand med at skaffe Oplysninger om Forhold paa specielle Omraader. Dette sker dog endnu ikke i saa udstrakt Grad, som Kontorerne kunde ønske det, men det er Foreningernes Haab, at det maa gaa op for Almenheden, at »Norden«s Kontorer i de tre Lande med Glæde hjælper alle og enhver, der Søger Raad eller Oplysning om Forhold i Nabolandene. Foreningernes Midler til at kunne skaffe saadanne Oplysninger er ikke faa, dels findes der paa Kontorerne en Række Adressebøger, Haandbøger, Kalendere og Kataloger fra de tre Lande, dels staar Foreningerne gennem deres Repræsentanter i Forbindelse med en Mængde Institutioner og Organisationer paa forskellige Omraader, og endelig staar de tre Foreningers Sekretariater i daglig Forbindelse med hverandre og kan derved hurtigt fremskaffe ønsfkede Oplysninger fra de andre Lande.

Navnlig i Kraft af denne Forbindelse bliver »Norden«s Kontorer i Stand til gensidig at skaffe Oplysninger, at hjælpe med at ordne Sager, være til Vejledning og Støtte, ja endog at forebygge Misstemninger ved at rette Misforstaaelser, fremkomne ved fejlagtig Underretning om faktiske Forhold. Kontorerne tager med Glæde dette Arbejde paa sig i Forvisning om, at et saadant Arbejde er et at debedste Midler til at lese en af »Norden«s Opgaver at øge det indbyrdes Kendskab og at udvikle og feestne Forstaaelsen mellem de tre Folk.

De tre Foreningers Bureauers Adresser er København: Veestre Boulevard 18; Kristiania: Incognitogaten 28 b, og Stockholm: Hornsgatan 1.

Foreningernes Bestyrelser.

I Sammensætningen af den danske Forenings Bestyrelse er der i Aaret 1921 foregaaet følgende Forandringer: I Stedet for de to ved Døden afgaaede Medlemmer: Indenrigsminister Sigurd Berg og Fabrikant Max Ballin, er indtraadt Undervisningsminister J. Appel og Medlem af Industriraadet, Direkter Chr. H. Olesen. Paa Foreningens Repræsentantskabsmøde i 1921 fik Bestyrelsen, der hidtil havde bestaaet af 13 Medlemmer, Be