Side:Rasehygiene (utdrag).djvu/23

Fra Wikikilden
Denne siden er godkjent

vids forstandsevne. I en befolkning av bare idioter vilde normal begavelse anses som særlig arvelig åndsevne, som riktignok folk flest vilde stå uforstående overfor.»

Den biologiske uvitenhet.

Hvor lite utbredt kunnskapen om arv er, får en et levende inntrykk av ved å studere biografier om berømte menn. Om renessansens mestere Tizian, Rafael, Michelangelo, Leonardo da Vinci, får vi høre hvilken «scuola» de tilhørte, det skrives om deres læreres og venners innflytelse. Skolen er alt, blodet ikke noe. I samme åndedrett som det fortelles at de fremragende begavelser skylder det de ble sin oppdragelse, sine kamerater eller lærere, berettes det at de ofte kjemper seg fram mot sine omgivelser, mot sine foreldres og foresattes vilje. De ble ofte tvunget til et annet kall, men likevel bryter de seg veg, tross miljøet. Ofte får vi også høre hvorledes en eller annen hendelse i deres barndom likesom vakte begavelsen tillive, som f. eks. da lille Wolfgang Mozart satt i kirken en gang som 12 års barn og hørte en konsert og etterpå gikk heim og skrev ned konserten etter hukommelsen. Ved den anledning var det «at Mozarts begavelse ble vakt». Mon det ikke er en naturligere forklaring at Mozart har arvet sin musikalske begavelse, og at det var denne hans medfødte sans for toner som muliggjorde de følelser og stemninger som utløstes hos ham ved nevnte leilighet. En skal ikke underkjenne betydningen av at en rekke av musikkens store har vokst opp i en gunstig musikalsk atmosfære. Men hva biografene glemmer, er at det nettopp er arven som betinger og har skapt denne musikalske atmosfære.

Om Tschaikowsky sis det likefram at «hans begavelse synes ikke å være nedarvet». Om Georg Bizet heter det: «Således kunde der ikke være tale om en sterk arvelig overføring av det musikalske anlegg», og om den spanske musiker Emanuel d’Astorga: «Profesjonelle musikere finner vi hverken blant hans forfedre på Sicilia eller i Spania, men det har heller ikke noe som helst å bety for vårt spørsmål. Sin fremragende musikalske begavelse har Emanuel i et hvert fall ikke arvet av sine forfedre, men han har mottatt den som fri gave fra himmelen.»